Jen sílí v obavách o růst, euro díky komentářům ECB

11.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Jen v pondělí povzbudily obavy o stav globální ekonomiky, na něž poukázala mimo jiné víkendová schůzka skupiny G7. Euro se mezitím opíralo o...

...čerstvé komentáře centrálních bankéřů.

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet zdůraznil, že na posledním měnovém zasedání ECB se nikdo nevyslovil pro zvýšení ani snížení sazeb. Člen bankovní rady Axel Weber zase německému tisku řekl, že ECB nepolevila ve svém vnímání inflačních rizik.

Zřejmým cílem těchto výroků je usměrnit interpretaci komentářů ECB po jejím zasedání z minulého týdne, jež si trhy vyložily tak, že si banka připravuje půdu pro snížení úrokových sazeb. ECB totiž vynechala formulaci o preventivních krocích namířených proti inflaci a současně varovala před riziky na dolní straně pro růst.

Euro tak částečně umazalo ztráty z minulého týdne. Peněžní trhy však stále počítají s uvolněním sazeb do konce roku až o 100 bazických bodů.

Jednotnou měnu mimoto potěšila slova generálního tajemníka OPEC Abdulláha al-Badrího, který řekl, že by kartel mohl přejít na počítání cen ropy v eurech namísto dolarů.

Euro v 10:30 posilovalo o 0,4 procenta na 1,4562 dolaru <EUR=>. Za minulý týden však kleslo celkem o 2 procenta, což představuje největší týdenní ztrátu k dolaru za rok a půl.

Euro mezitím odepisovalo 0,5 procenta na 154,95 jenu <EURJPY=>, dolar klesal o 0,9 procenta na 106,34 bodu <JPY=>.

Japonská měna těžila z averze trhů k riziku. Ministři financí sedmi nejvyspělejších zemí světa (G7) se na setkání v Tokiu shodli, že zhroucení trhu s bydlením ve Spojených státech poškodilo světovou ekonomiku a podmínky se mohou ještě zhoršit, až zadlužené banky zmrazí poskytování úvěrů.

"Z víkendového zasedání G7 vyplývá jedna zpráva, a sice že globální růst zřejmě zpomalí a toto zpomalení bude mnohem širší, než se původně předpokládalo. To by mělo prospívat jenu," řekl Adam Myers, tržní stratég z Credit Suisse.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK