Evropské akcie klesají, tíží je finanční sektor

11.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie v pondělí klesaly, neboť pochmurný výhled skupiny G7 opět zažehl obavy z dopadu úvěrové bouře na globální hospodářství, a finanční...

...tituly tak dostaly co proto.

Ve 13:30 klesal panevropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> o 0,39 procenta na 1297,22 bodu. Za minulý týden index evropských blue chips ztratil 3,7 procenta.

Představitelé sedmi nejvyspělejších zemí světa (G7) se během víkendové schůzky v Tokiu vyjadřovali pesimisticky o následcích loňské globální krize likvidity a přítomní regulátoři varovali, že se situace může ještě zhoršit s tím, jak banky zpřísňují úvěrové podmínky a ekonomika zpomaluje.

Banky a pojišťovny sužované dalším snižováním investičních doporučení a pesimistickým ekonomickým výhledem nejvíce tížily širší evropský trh. HSBC <HSBA.L> ztrácela 2,4 procenta, UBS <UBSN.VX> odepisovala 2 procenta a pojišťovna AXA <AXAF.PA> umazávala 1,5 procenta.

Société Générale <SOGN.PA>, jež se vzpamatovává z masivního skandálu kolem chybných obchodů, padala o 4,9 procenta poté, co spustila úpis akcií s přednostním právem pro stávající akcionáře hluboko pod cenou ze závěru páteční seance. Banka potřebuje hotovost na vyztužení rozvahy.

SocGen oznámila, že celková ztráta spojená s krizí na americkém trhu s méně kvalitními hypotékami činí 2,6 miliardy eur včetně 600 milionů v odpisech, jež dříve nezmínila.

Na opačném pólu těžily akcie energetických firem z růstu cen ropy <CLc1>. Ty se držely u hranice 92 dolarů za barel poté, co Venezuela pohrozila omezením dodávek do Spojených států. Royal Dutch Shell <RDSa.L> rostla o 1,2 procenta a BP <BP.L> posilovala o 0,6 procenta.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK