VERZE 2-Vláda schvaluje novelu důchodů, penzijní věk 65 let

11.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti z tiskové...

...konference)

Vláda v pondělí jednomyslně schválila novelu zákona o důchodovém pojištění zvyšující mimo jiné penzijní věk pro muže na 65 let nebo prodlužující povinnou délku ekonomické aktivity o 10 let.

Novela, již předložilo Ministerstvo práce a sociálních věcí, ale zachovává systém průběžného financování důchodového systému.

Novela navrhuje postupné zvyšování důchodového věku.

V roce 2031 by měli mít na penzi nárok muži a ženy s maximálně jedním dítětem až po dovršení 65 let, tedy zhruba o 3 roky později než nyní.

Věkový limit pro ženy s více dětmi bude odlišen na 62 až 64 let podle počtu vychovaných dětí.

Postupně by se také měla prodloužit minimální délka placení důchodového pojištění až na 35 let ze současných 25 let.

Vládu tlačí k opatřením stárnutí populace vyvolané nízkou porodností a prodlužováním délky života obyvatel.

Na důchody stát již nyní vynakládá přes 300 miliard korun ročně, což je zhruba třetina státního rozpočtu. A výdaje mají narůstat.

"V loňském roce u nás bylo 340 tisíc lidí starších 80 let... v roce 2050 to bude více než jeden milion... Lidí starších 60 let, kterých je dnes zhruba jedna pětina, bude jedna třetina," řekl na tiskové konferenci ministr práce Petr Nečas.

"Kroky, které děláme dnes my, by musela dělat jakákoli vláda v jakémkoli politickém složení. Demografický vývoj nejde obejít," dodal.

Současně s úpravami hlavních parametrů, jako jsou věk pro nárok na důchod a povinná délka pojištění, zákon změní i podmínky pro nově přiznané invalidní důchody a rozšíří možnosti práce v důchodovém věku.

Vláda doufá, že zákon stihne projít parlamentním schvalováním do letošního podzimu, s účinností však počítá až od roku 2010, uvedl ministr Nečas.

Instituce obsluhující důchodový systém by tak měly rok na přípravu před uvedením opatření do praxe, dodal.

Navržené kroky vláda považuje za první etapu důchodové reformy. Další dvě by měly řešit financování důchodového systému a posílit roli soukromého penzijního připojištění.

Vláda chce změnit penzijní systém do řádných parlamentních voleb v roce 2010.

I když chce ministr Nečas najít pro změny široký politický konsensus, aby byl penzijní systém odolný proti politickým změnám, opozice zatím předběžně souhlasí jen s některými opatřeními.

Její hlasy k prosazení reformy zatím vláda nepotřebuje, pokud si udrží loajalitu nezařazených poslanců Miloše Melčáka a Michala Pohanky.

PRO FAKTOGRAFII KLIKNĚTE NA [ID:nVOD139101]

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK