Evropské burzy posílí, středem zájmu Credit Suisse

12.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské burzy v úterý zřejmě posílí po solidním předchozím výkonu akcií na Wall Street, když spekulace o fúzích a akvizicích odváděly pozornost...

... investorů od soustavných obav z americké recese.

Středem pozornosti bude švýcarská banka Credit Suisse <CSGN.VX>, která za čtvrtý kvartál vykázala pokles čistého zisku mírně pod odhady trhu a zveřejnila odpisy v hodnotě 1,26 miliardy franků. Banka na rozdíl od konkurence snížila odpisy vztažené ke krizi amerických hypoték pro méně bonitní klienty.

Z dalších evropských firem vydaly výsledky francouzská farmaceutická skupina Sanofi-Aventis <SASY.PA> či švédský operátor Tele2 <TEL2b.ST>.

Londýnští makléři očekávají, že britský index FTSE 100 <.FTSE> zpočátku posílí o 35 až 36 bodů, německý DAX <.GDAXI> stoupne o 37 až 40 bodů a francouzský CAC 40 <.FCHI> přidá 23 až 29 bodů. Futures na hlavní akciové indexy <STXEc1> <FDXc1> <FCEc1> ukazovaly na růst trhu okolo 1 procenta.

Pod tlakem by nicméně mohly zůstat akcie pojišťoven i jiných finančních firem poté, co American International Group <AIG.N> odhalila potenciální ztráty v portfoliu derivátů.

Americké burzy se v pondělí zotavily z největší týdenní ztráty za pět let, když technologický sektor podpořilo skupování levných titulů i dohady o akvizicích a akcie energetických firem zase vyšší ceny ropy [ID:nSCH226560].

Cena ropy <CLc1> v úterý ustupovala zpět k 93 dolarům za barel poté, co předchozího dne vystoupala na měsíční maximum kvůli hrozbám Venezuely, že přeruší dodávky Spojeným státům.

[FRANKFURT/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK