AEA: ČSA jsou ve zpožďování zavazadel dvanácté z 26 aerolinek

12.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 12. února (zpravodaj ČTK) - Nejméně se zavazadla mezi 26 evropskými leteckými společnostmi spadajícími pod Asociaci evropských aerolinií (AEA) zpožďují u tureckých Turkish Airlines a maltských Air Malta. Českým aeroliniím ČSA ve srovnání, které je dostupné na webových stránkách AEA ve spotřebitelské zprávě za loňský rok, připadlo 12. místo.

Zatímco u zmiňované turecké a maltské společnosti se na tisíc zavazadel zpozdí v průměru jen něco mezi čtyřmi až pěti kusy, tak v případě ČSA je to 12 až 13 zavazadel. Nejhůře v tomto srovnání dopadly portugalské aerolinky TAP a britské British Airways, u nichž se "zatoulá" v průměru přes 26 zavazadel z tisíce.

Včasné doručení zavazadla závisí na řadě faktorů. Zatímco na svém domovském letišti je přepravce většinou odpovědný za vlastní nakládání ze zavazadly, při různých přestupech je běžně touto prací pověřena nějaká místní společnost či agent.

Svou roli zřejmě hraje třeba také množství přepravovaných pasažérů. I když například to se u obou premiantů v pořadí výrazně odlišovalo. Zatímco maltská společnost přepravila loni jen asi 2,1 milionu lidí, tak v případě tureckých aerolinek to to bylo téměř desetkrát tolik.

Podle zprávy AEA v průměru 85 procent zavazadel je dohledáno a dopraveno cestujícímu do 48 hodin. Podle společnosti SITA, která poskytuje systémy informačních technologií pro letecké společnosti, se v roce 2005 pak úplně ztratilo asi 0,46 zavazadla na tisíc přepravovaných kusů.

AEA sdružuje na tři desítky leteckých přepravců, kteří každoročně přepraví několik stovek milionů cestujících a šest milionů tun nákladu. Spadá pod ně přes 2500 letadel, která létají do víc než 600 destinací v asi 160 státech. Jejich obrat dosahuje ročně 75 miliard eur (1,9 bilionu Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK