Credit Suisse snížila odpisy z nekvalitních úvěrů

12.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Credit Suisse <CSGN.VX> snížila celkové roční odpisy plynoucí z hypoteční krize - v ostrém kontrastu s čím dál vyššími ztrátami tohoto typu...

...u konkurenčních bank - a nahromadila nové investice od bohatých klientů za miliardy franků, uvedla v úterý švýcarská banka.

Banka současně vykázala pokles čistého zisku za čtvrtý kvartál o 49 procent na 1,33 miliardy švýcarských franků (1,21 miliardy dolarů). Analytici oslovení Reuters v průměru čekali čistý zisk 1,45 miliardy franků.

Credit Suisse díky zajištění v průběhu roku snížila celoroční oprávky na špatné úvěry na 2,0 miliardy franků z dříve oznámených 2,2 miliardy.

Credit Suisse dále oznámila za čtvrtý kvartál odpisy z různých typů rizik ve výši 1,259 miliardy franků. Potvrdila tak, že vyvázla takřka beze šrámu ze zhroucení amerického trhu méně kvalitních hypoték, který si dosud v bankách na celém světě vyžádal odpisy v celkovém objemu přes 100 miliard dolarů.

Úhlavní domácí rival UBS <UBSN.VX> dosud z hodnoty méně kvalitních úvěrů odepsal 18,4 miliardy dolarů. Obrovské ztráty zaznamenaly také americké banky Citigroup <C.N> a Merrill Lynch <MER.N>.

Banka dokonce uvedla, že navrhuje zvýšení dividendy za loňský rok na 2,50 franku na akcii.

Klíčová divize investičního bankovnictví vykázala za minulý kvartál prudký pokles čistého zisku na 328 milionů franků.

Čistý příliv peněz pro divizi správy bohatství byl však mnohem lepší, než se čekalo, když dosáhl 12 miliard franků proti 8,6 miliardy před rokem a 8 miliardám podle průměrného odhadu analytiků oslovených Reuters.

[CURYCH/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK