Předsedou představenstva ČEZ znovu Roman

12.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - Předsedou představenstva energetické společnosti ČEZ zůstane i další čtyři roky do roku 2012 jeho dosavadní šéf Martin Roman. Místopředsedou představenstva se nově stal ředitel divize international Tomáš Pleskač, který v této funkci vystřídá výkonného ředitele ČEZ Daniela Beneše. Do funkcí je v pondělí zvolilo představenstvo společnosti, řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Dozorčí rada prodloužila Romanovi působení v představenstvu firmy na další čtyři roky s platností od 20. února již loni v říjnu. Nyní jej tedy představenstvo potvrdilo ve svém čele.

Roman (38) je generálním ředitelem a předsedou představenstva nejziskovějšího tuzemského podniku od dubna 2004. Před příchodem do společnosti ČEZ řídil firmu Škoda Holding, v letech 1994 až 1999 byl v čele výrobce vzduchotechniky Janka Radotín.

Pleskač (41) pracoval po nástupu do společnosti ČEZ devět let v Jaderné elektrárně Dukovany. Od roku 2003 působil jako místopředseda představenstva a finanční ředitel v Severomoravské energetice v rámci Skupiny ČEZ. Nyní je ředitelem divize international.

ČEZ je největší středoevropskou elektrárenskou společností a nejziskovějším domácím subjektem. Kromě České republiky působí firma v dalších deseti zemích střední a jihovýchodní Evropy.

Odhadovaný loňský čistý zisk skupiny ČEZ dosáhl včetně mimořádných vlivů rekordních 42,6 miliardy korun; letos má dále vzrůst na 46,6 miliardy. V roce 2006 skupina vydělala 28,8 miliardy Kč. ČEZ ze dvou třetin vlastní stát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK