Schodek běžného účtu platební bilance loni mírně vzrostl

12.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - Schodek běžného účtu platební bilance se loni podle předběžných údajů zvýšil na 106,6 miliardy korun ze 100,3 miliardy korun v roce 2006. V samotném prosinci se deficit běžného účtu prohloubil o 20,1 miliardy korun. Výsledky dnes oznámila Česká národní banka. Platební bilance je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím.

Obchodní bilance skončila v prosinci přebytkem 1,5 miliardy korun. V kladných číslech byla rovněž bilance služeb, její přebytek ale klesl na 3,7 miliardy korun z pěti miliard korun v listopadu. Deficit bilance výnosů se prohloubil na 24,7 miliardy korun.

Do běžných převodů centrální banka v prosinci zahrnula pasivní saldo převodů z České republiky do rozpočtu EU ve výši 0,8 miliardy Kč. Na kapitálovém účtu bylo čerpáno z rozpočtu EU celkem 7,8 miliardy korun, kde se promítly zejména přijaté zálohové platby na programy rozpočtového období 2007 až 2013.

Příliv kapitálu na finančním účtu v metodice ECB činil v prosinci zhruba sedm miliard korun. Saldo přílivu přímých investic dosáhlo 18,1 miliardy Kč, z toho saldo předpokládané výše reinvestovaného zisku bylo zhruba 10,8 miliardy korun. Saldo odlivu portfoliových investic ve výši 2,2 miliardy Kč ovlivnil především nákup akcií nebankovními subjekty v zahraničí. Saldo přílivu přímých investic se v ročním úhrnu mírně zvyšuje. V posledních měsících pozvolna rostlo také saldo odlivu portfoliových investic v ročním úhrnu.

Ostatní investice skončily ve schodku 2,9 miliardy korun, vlivem změny krátkodobé pozice měnových finančních institucí vůči zahraničí. Devizové rezervy ČNB po vyloučení kurzových rozdílů vzrostly zhruba o 9,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK