Index Nikkei stagnuje, pojišťovny spadly kvůli AIG

12.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Tokijský akciový index Nikkei uzavřel vrtkavou úterní seanci stagnací, když prudké posílení technologické firmy TDK <6762.T> či podniku pro...

...průzkum ropných nalezišť Inpex Holdings <1605.T> vyvážil pád akcií pojišťoven.

Akcie Millea Holdings <8766.T> i dalších japonských pojišťoven podlehly hromadným výprodejům poté, co světová jednička American International Group <AIG.N> odhalila potenciální ztráty ve svém portfoliu derivátů. Vyvolala tak obavy, že se stane další z řady obětí úvěrové krize.

"Japonské pojišťovny jsou méně vystaveny (problémům s americkými úvěry), ale i tak je to strašidelné," řekl Keniči Hirano z firmy Tachibana Securities. "V dnešní atmosféře se lidé zbavují akcií, jakmile jsou výsledky byť jen trochu špatné."

Akcie AIG v pondělí utrpěly na Wall Street nejhorší denní ztrátu od krachu burzy v roce 1987.

Japonské technologické akcie v úterý naopak povzbudily zisky jejich protějšků na Wall Street. Yahoo Japan <4689.T> si polepšila o 2 procenta poté, co Yahoo <YHOO.O> odmítla nabídku Microsoftu <MSFT.O> na své převzetí coby podhodnocenou.

Hlavní tokijský index Nikkei <.N225> přidal 0,04 procenta na 13.021,96 bodu, širší index TOPIX <.TOPX> ubral 0,08 procenta na 1286,10 bodu.

[TOKIO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK