Skanska loni zvýšila zisk o 35 pct, tržby klesly

12.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - Největší stavební společnost na českém trhu Skanska CS měla v roce 2007 provozní zisk 1,7 miliardy korun, tedy téměř o 35 procent více než předloni. Tržby skupiny loni zaznamenaly pokles ze 36,5 miliardy v roce 2006 na 35,9 miliardy korun. Firma to oznámila v tiskové zprávě.

"V roce 2007 se společnost Skanska soustředila na řízení rizik a omezování ztrátových projektů - růst zisku v poměru k obratu je výsledkem tohoto trendu. Stále rozvíjíme například development a další obory s vyšší přidanou hodnotou," řekl generální ředitel Skanska CS Dan Ťok.

Aktuální zakázky skupiny činí 33 miliard korun. Hodnota stavebních prací v zahraničí byla loni 3,7 miliardy korun, drtivou většinu z toho Skanska realizovala na Slovensku. Počet zaměstnanců firmy se meziročně snížil o dvě procenta na 7110.

Ťok vystřídal 1. února na pozici generálního ředitele Zdeňka Burdu. Ten funkci zastával přibližně 11 let, dále zůstává na místě předsedy představenstva. Ťok stál téměř dva roky v čele průmyslových aktivit finančníka Karla Komárka ve firmě KKCG Industry. Předtím řídil Jihomoravskou plynárenskou a firmy Alstom a ABB.

Od Nového roku má Skanska také novou organizační strukturu. Pod zastřešující Skansku CS patří čtyři dceřiné firmy: Skanska CZ, Skanska DS, Skanska Reality a Skanska Servis. Sídlem Skansky CS je nadále Praha, zastřešuje ale také podnikání na Slovensku.

Na počátku příštího roku se Skanska přestěhuje do nového pronajatého sídla na pražském Opatově, které nyní staví společnost Sekyra Group. Dosavadní sídlo na pražském Kubánském náměstí již prodala společnosti Cimex. "Celosvětovou strategií Skanska je vlastnit pouze výrobní objekty a my jsme byli poslední z koncernu, kdo měl v majetku vlastní kancelářské prostory. Výnos z jejich prodeje použijeme na nákup pozemků pro naše developerské aktivity," uvedl generální ředitel Skanska Reality Petr Fanta.

Skanska AB je třetí největší stavební koncern na světě. Vedle Česka, Slovenska a Skandinávie působí v USA, Jižní Americe a Británii. Celkově zaměstnává kolem 55.000 lidí.

Čistý zisk Skanska AB stoupl v roce 2007 o 13 procent na 4,12 miliardy švédských korun (11,1 miliardy Kč). Výsledky firma oznámila minulý čtvrtek. Koncern také oznámil, že novým generálním ředitelem skupiny bude Johan Karlström. Karlström dosud řídil americkou stavební divizi společnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK