ČKD Nové Energo dodá na Ukrajinu zařízení za 600 mil. Kč

12.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - Strojírenská společnost ČKD Nové Energo dodá na Ukrajinu dvě zařízení za 600 milionů korun. První turbosoustrojí bude v hutních provozech Jenakijevského metalurgického kombinátu (EMK) zprovozněno do listopadu 2009, druhé do června 2010. Sdělil to Karel Samec z mediálního zastoupení firmy.

"Každé ze dvou zařízení je složené z turbokompresorů poháněných parní turbínou o výkonu 21 megawattů. Součástí dodávky je i olejové hospodářství a řídící systém," uvedl generální ředitel společnosti Jan Růžička.

Jde již o několikátou zakázku skupiny pro firmy ze zemí bývalého Sovětského svazu v poslední době. Na konci roku 2008 předá ČKD Nové Energo v ukrajinském Jenakiejevu kompresor za 200 milionů, další soustrojí v hodnotě více než 170 milionů korun vyrobí pro ukrajinskou chemičku Čerkasy.

Loni získala firma v ruském Tatarstánu zakázku v hodnotě více než 40 milionů eur (zhruba 1,1 miliardy korun) na rekonstrukci energetického bloku ve městě Minibajevsk.

"V letošním a příštím roce chceme v teritoriu bývalé SNS včetně Ukrajiny a Ruska získat další obdobné kontrakty," dodal Růžička.

ČKD Nové Energo vyrábí především kompresory, generátory, motory nebo ventilátorové mlýny pro energetický, strojírenský a chemický průmysl, zpracování a dopravu plynu a nafty. Tržby firmy vzrostly loni podle předběžných výsledků zhruba o dvě pětiny na 1,6 miliardy korun.

Společnost je součástí inženýrsko-výrobního uskupení ČKD GROUP, do něhož patří rovněž ČKD Praha DIZ, ČKD Elektrotechnika, Polovodiče a ČKD Finergis.

Firmy ze skupiny se podílejí mj. na dodávkách pro pražskou dopravní infrastrukturu či napájecí zdroje a systémy řízení pro nový termojaderný reaktor Akademie věd ČR. Celá skupina utržila v roce 2007 zhruba 4,9 miliardy korun, o třetinu více než předloni; zaměstnává cca 1500 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK