VERZE 2-Slovensko říká, že je na dobré cestě k euru v 2009

12.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává souvislosti, Steinbrückův kometář, informace ze zdrojů v...

...EU)

Slovenský ministr financí v úterý řekl, že jeho země je na dobré cestě k přijetí eura v roce 2009, a dodal, že nevidí žádné problémy u inflace.

"Všechno je pod kontrolou. Nevidím nic neočekávaného ohledně slovenské inflace v porovnání s eurozónou," řekl Ján Počiatek agentuře Reuters před setkáním ministrů financí členských zemí Evropské unie, kde se má projednávat rozpočtový plán Bratislavy zaměřený na splnění kritérií pro vstup do eurozóny.

Rozhodnutí Evropské komise o tom, zda doporučí vstup Slovenska do eurozóny k 1.lednu 2009, pozorně sledují trhy, neboť by mohlo představovat precedent pro celou střední Evropu.

Představitelé EU a diplomaté očekávají, že pokud bude Bratislava dále plnit vstupní kritéria, zejména inflační, bude v květnu slovenská kandidatura schválena a země se stane 16.členským státem eurozóny.

"Slovensku vzkazujeme: 'Do května udělejte domácí úkoly'," řekl vysoce postavený zdroj z EU a poznamenal, že komise ani ministři financí neodrazují Bratislavu od záměru ucházet se o přijetí eura, jako to učinili v případě Litvy v roce 2005.

Zdroj uvedl, že podle Bruselu do správné přípravy patří striktní fiskální politika a více strukturálních reforem spíše než revalvace slovenské koruny vůči euru.

Evropská komise v hodnocení slovenského konvergenčního programu v lednu uvedla, že by Bratislava měla přijmout další fiskální opatření, aby čelila inflačním tlakům po vstupu země do eurozóny.

Guvernér Národní banky Slovenska (NBS) Ivan Šramko na to reagoval prohlášením, že hodnocení ukazuje na již známá rizika.

"Zpráva nepřináší nic fundamentálně nového, ukazuje na rizika, jež jsou podle mého soudu na Slovensku dobře známá," řekl Šramko 30.ledna.

Německý ministr financí Peer Steinbrück v úterý na dotaz na slovenské vyhlídky přijetí eura odpověděl: "Přísluší Evropské centrální bance (ECB) a komisi, aby to vyhodnotily v rámci rovného přístupu ke všem kandidátům. V květnu podají zprávu."

Šramko zopakoval dlouhodobý postoj, že NBS má jiný názor na možná inflační rizika vyplývající z ekonomického růstu a dopad posilování koruny na spotřebitelské ceny než Evropská komise.

Exekutiva EU uvedla, že existující inflační tlaky způsobené růstem cen ropy a potravin by mohly narůst kvůli slábnoucímu dopadu dřívějšího zhodnocování koruny.

"(Slovenská) vláda by měla být připravena na přijetí těsnějšího fiskálního postoje oproti tomu, jejž nastínila v programu," stojí ve zprávě komise.

Vláda premiéra Roberta Fica chce v roce 2010 snížit celkový deficit veřejných financí na 0,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 2,3 procenta plánovaných pro letošní rok, a to včetně nákladů na reformu penzijního systému.

Komise uvedla, že Slovensko splní vstupní kritérium ohledně rozpočtového schodku, jenž u kandidátské země nesmí překročit 3 procenta HDP.

"Plánovaná rozpočtová konsolidace na Slovensku je konsistentní s korekcí nadměrného deficitu v roce 2007," řekl evropský komisař pro měnové otázky Joaquín Almunia.

"Ale při pohledu za korekci nadměrného schodku doporučujeme rychlejší pokrok ke splnění střednědobého cíle, především proto, aby se zadržely možné inflační tlaky."

Evropská komise také potvrdila listopadovou předpověď, že Bratislava nominálně splní inflační kritérium. Podle představitelů EU by se jediná překážka na cestě do eurozóny mohla objevit, pokud komise dospěje k závěru, že Slovensko neplní inflační kritérium udržitelným způsobem.

[BRUSEL/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK