PRŮZKUM-Slovenský HDP v Q4 zpomalil kvůli horšímu obchodu

12.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Co: Rychlý odhad HDP za čtvrtý...

...kvartál

* Kdy: 14.února v 9:00

* Čeká se: zpomalení meziročního růstu HDP na 8,9 procenta z 9,4 procenta za třetí čtvrtletí

Ekonomický růst Slovenska ve čtvrtém kvartále kvůli horší bilanci zahraničního obchodu pravděpodobně zpomalil, stále však patřil mezi nejvyšší v Evropské unii, ukázal úterní průzkum Reuters.

Podle mediánu odhadů 11 analytiků oslovených Reuters měl hrubý domácí produkt (HDP) Slovenska v posledním loňském kvartále vzrůst o 8,9 procenta po rekordní expanzi o 9,4 procenta za období od července do září.

Za celý loňský rok analytici předpokládají růst ekonomiky o 9,0 procenta po jejím posílení o 8,5 procenta v roce 2006. To by znamenalo nejrychlejší celoroční růst v historii země.

Slovenský statistický úřad zveřejní předběžné údaje o HDP za čtvrtý kvartál ve čtvrtek, data za loňský rok pak budou oznámena 4.března.

"Dynamika přínosu čistého vývozu byla ve čtvrtém kvartále pravděpodobně poněkud nižší než ve třetím kvartále," řekla Mária Valachyová, analytička ze Slovenské spořitelny.

"Struktura růstu byla vyvážená... tažena spotřebou domácností, investicemi a čistým vývozem," dodala.

Slovensko se v posledních letech těší jedné z nejrychlejších ekonomických expanzí ze zemí EU, poháněné zejména automobilovým a elektronickým průmyslem spolu s oživením spotřeby domácností po letech reforem a utahování opasků.

Podle slovenské centrální banky ekonomický růst loni nevytvářel inflační tlaky a banka nevidí hrozbu přehřátí ekonomiky ani v letošním či příštím roce.

Většina analytiků souhlasí a říká, že struktura růstu byla loni zdravá a ekonomika neběžela nad svým potenciálem.

Letos Slovensko nicméně očekává zpomalení růstu. Centrální banka předpokládá roční expanzi o 7,7 procenta a někteří analytici pozorují vnější rizika, ohrožující malou a otevřenou slovenskou ekonomiku.

"Domníváme se, že existuje silné riziko na dolní straně u vnější poptávky, která byla hlavním tahounem růstu v roce 2007," uvedl ekonom Jaromír Šindel ze Citibank v Praze.

"Očekáváme nicméně, že spotřeba domácností se bude letos i nadále zotavovat díky stabilnímu růstu reálných mezd a vyšší zaměstnanosti," řekl Šindel.

PRO TABULKU PRŮZKUMU KLIKNĚTE NA [ID:nL1243160].

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK