České obuvnické firmy loni po propadu zvýšily výrobu i tržby

12.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 12. února (ČTK) - Čeští obuvníci loni zvýšily výrobu na 5,5 milionu párů bot, zhruba o šest procent. Utržili za to přes 2,3 miliardy korun a dostali se po předloňském pětiprocentním propadu zpět na úroveň roku 2005. Řekla to Vlasta Mayerová z České obuvnické a kožedělné asociace (ČOKA). V zemi loni působilo 35 podniků s více než 20 zaměstnanci, pracovalo v nich 4000 lidí, o čtyři procenta méně než v roce 2006.

Čeští obuvníci se dlouhodobě potýkají s nárůstem dovozů z Číny. Asijská obuv je podstatně levnější a Češi ji kupují víc, z průměrných čtyř až pěti párů na rok tvoří u každého spotřebitele většinu. Zatímco v roce 1997 tuzemské podniky vyrobily 18.000 párů, loni to byla třetina. Většina českých bot navíc míří do zahraničí a zájem o ně podle všeho roste; někteří producenti loni museli část zakázek odmítat.

"České firmy restrukturalizovaly výrobu a vyrábějí obuv s vyšší přidanou hodnotou zejména v segmentech ochranná, bezpečnostní a pracovní obuv, ale i obuv ortopedická, zdravotní, profylaktická a kvalitní dětská obuv," uvedla Mayerová.

Nejvíc se vyváží na Slovensko, čísla jsou ale zkreslená, protože podle výkazů je vývoz z Česka několikanásobně vyšší než místní výroba. "Do statistik jsou započítány právě čínské boty, které přes Česko jen přecházejí a jdou dál," popsala Mayerová.

Přestože je situace tuzemských firem podstatně horší než před lety, ČOKA je s čísly za dané situace spokojena. Chtěla by je udržet i letos. Pro budoucnost průmyslu má podle ČOKA velký význam budování distribuční sítě českých obuvníků v tuzemsku i v zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK