Patria: Češi letos přestanou na stát pracovat o dva dny dříve

12.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - Češi letos budou pro stát pracovat díky daňovým změnám platným od letošního roku o dva dny méně než loni. Takzvaný den daňové svobody totiž letos připadá podle výpočtů společnosti Patria Finance již na 22. června, zatímco loni to bylo až 24. června. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby naopak veškerý příjem připadá státu.

"Letošní rok přinesl řadu změn v daňovém systému, které se projeví v datu dne daňové svobody," uvedl pro ČTK hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Při výpočtu dne daňové svobody vychází z metodologie používané společností Tax Foundation, která jej v USA počítá od roku 1929.

Doba, po kterou budou lidé pracovat pro stát, by se měla zkracovat i v následujících letech. Důvodem bude i další snižování daní. "Pro příští rok nám vychází datum 15. června a v roce 2010 dokonce 11. června. Dosud nejpozději jsme den daňové svobody mohli slavit v roce 2004, kdy připadl až na 4. července," uvedl Marek.

Den daňové svobody vypočítává rovněž každoročně Liberální institut. Loni získali lidé podle jeho výpočtů daňovou svobodu 11. června. Institut vypočítává den daňové svobody z dat OECD, přesněji z jejich odhadu podílu veřejných výdajů na hrubém domácím produktu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK