Miliardář Buffett nabídl pomoc ohroženým pojišťovatelům dluhopisů

12.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. února (ČTK) - Americký miliardář Warren Buffett nabídl pomoc třem předním pojišťovatelům dluhopisů, kterým hrozí těžké problémy v důsledku krize amerického hypotečního trhu. Tyto pojišťovny jsou nyní v centru zájmu finančních trhů, protože kdyby padly, výrazně by to prohloubilo krizi úvěrových trhů a situaci bank a dalších investorů, zejména měst a obcí.

Buffett v televizi CNBC řekl, že nabídl poskytnout zajištění závazků pojišťoven MBIA, Ambac Financial Group a FGIC vůči municipálním obligacím v objemu 800 miliard dolarů. O své nabídce Buffett uvědomil i regulační úřad státu New York, který v minulých dnech projevil o osud těchto pojišťoven eminentní zájem. Buffett je šéf investiční společnosti Berkshire Hathaway, která má velké podíly v pojišťovnictví,

Na zprávu výrazně reagovaly finanční trhy. Akcie v Evropě zrychlily růst a vzestup se čeká i na amerických burzách; kurz dolaru v reakci na zprávu posílil k euru i jenu.

Buffett také uvedl, že jedna z oslovených pojišťoven jeho nabídku odmítla, neřekl však která. Agentura Reuters zatím vyjádření žádné ze tří pojišťoven nezískala.

Buffett by podle svého plánu převzal záruku za obecní dluhopisy a pojišťovnám by zůstala portfolia rizikovějších dluhů včetně problematických balíků dluhopisů krytých nemovitými zástavami, hlavních obětí hypoteční krize. Pojišťovny by měly mít 30 dní na navržení jiného plánu.

Pojišťovatelé dluhopisů nyní pojišťují dluhopisy v hodnotě přes 2,4 bilionu dolarů. Vydávají pojistky, které slibují pokrýt platby vlastníkům dluhopisů v případě, že zkrachuje firma, která je vydala. Bufffett začal podnikat v sektoru pojišťování dluhopisů teprve v prosinci, kdy začal krýt municipální dluhopisy; svým krokem může tyto aktivity výrazně rozšířit.

Pojišťovnám dluhopisů nyní hrozí degradace úvěrových ratingů; ratingové agentury se totiž obávají, že tyto firmy nebudou mít dost peněz na krytí svých závazků, protože měly ztráty ze zástavních dluhopisů, jejichž hodnota od loňska prudce klesla. Pojišťovny dluhopisů původně pojišťovaly pouze obecní obligace, později však začaly krýt i ziskovější avšak rizikovější cenné papíry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK