Růst ekonomiky loni podle analytiků zpomalil na 6,1 procenta

12.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - Česká ekonomika podle odhadů analytiků oslovených ČTK loni vzrostla o 6,1 procenta, když o rok dříve stoupla o rekordních 6,4 procenta. V samotném loňském 4. čtvrtletí růst hrubého domácího produktu zpomalil na 5,2 až 5,7 procenta z šesti procent ve třetím čtvrtletí, odhadují ekonomové. Důvodem zpomalení je podle nich nižší růst spotřeby domácností kvůli vyšší inflaci. I tak ale zůstaly útraty Čechů hlavním tahounem ekonomiky.

Analytici se tak v růstu ekonomiky za rok 2007 shodují s Českou národní bankou i ministerstvem financí. Obě instituce ve svých nedávných prognózách odhadly loňský hospodářský růst na 6,1 procenta. V roce 2006 i 2005 přitom ekonomika stoupla o rekordních 6,4 procenta.

Údaje o HDP zveřejní v pátek Český statistický úřad, a to poprvé formou rychlých odhadů. Proto je podle analytiků na místě jistá opatrnost ke zveřejněným údajům, protože zatím nejsou známá téměř žádná prosincová data z reálné ekonomiky.

"Jestliže dochází k revizím později zveřejňovaných dat, která by logicky měla být přesnější, o desetiny procentního bodu, neměla by překvapit revize rychlého odhadu HDP o jeden procentní bod," uvedl k tomu analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Další analytici počítají s odchylkou od skutečnosti ve výši 0,3 procentního bodu nebo ještě nižší.

"Hlavní tahoun růstu, spotřeba domácností, by měl během čtvrtého čtvrtletí 2007 zpomalit, což naznačuje například statistika maloobchodních tržeb," uvedl k odhadům analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Podle Sobíška za zpomalením stálo hlavně zvýšení inflace, které se promítlo do nižšího přírůstku spotřeby.

"Výrazně pozitivní by měl být ve čtvrtém čtvrtletí příspěvek čistých exportů, ovšem obecně by měla dynamika růstu jak dovozů tak vývozů klesnout. Celkový růst HDP za poslední čtvrtletí roku 2007 by tak měl činit 5,7 procenta, což by za celý rok 2007 znamenalo růst HDP České republiky 6,1 procenta," odhadl hlavní analytik PPF Aseet Management Radomír Jáč.

Každopádně čísla podle něj potvrdí, že hlavním tahounem růstu české ekonomiky za celý rok 2007 byla rostoucí spotřeba domácností, a že viditelný příznivý vliv na růst HDP měly také investiční výdaje.

V letošním roce by mělo dojít podle odhadů k dalšímu zpomalení ekonomiky až pod pět procent. "Letošní rok patrně tak příznivý již nebude. Globální ekonomické počasí se zhoršilo a domácí poptávku patrně přidusí zvýšená inflace. Počítáme s růstem ekonomiky v rozmezí čtyř až 4,5 procenta," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Ministerstvo financí odhaduje letos ekonomický růst na 4,7 procenta. Česká národní banka pak letos očekává ještě výraznější zpomalení růstu domácí ekonomiky na 4,1 procenta. V roce 2009 ČNB předpokládá růst o 4,6 procenta a ministerstvo financí o 5,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK