Americké akcie začaly díky Buffettovu plánu růstem

12.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. února (ČTK) - Americké akciové trhy v první části dnešního obchodování výrazně zpevnily. Optimismus na trh přinesl investor Warren Buffet, který nabídl třem předním pojišťovnám dluhopisů převzít záruky za municipální dluhopisy v objemu 800 miliard dolarů. Tento krok uklidnil finanční trhy, znepokojené možnými degradacemi ratingů těchto firem a prohloubením nynější krize úvěrových trhů.

V poledne místního času (18:00 SEČ) Dow Jonesův index stoupl o 1,6 procenta na 12.436 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o 1,45 procenta na 1359 bodů. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o téměř procento na 2342 bodů.

Pojišťovnám dluhopisů hrozí kvůli ztrátám z hypoteční krize zhoršování ratingů, které by přimělo investory prodávat dluhopisy měst a obcí v hodnotě mnoha miliard dolarů. To by výrazně prohloubilo nynější krizi amerického i světového úvěrového trhu.

Akcie dostaly růstové impulzy i od příznivých zpráv biotechnologické společnosti Monsanto a farmaceutické firmy Schering-Plough. Silně však rostly i akcie největší americké automobilky General Motors; ta sice oznámila rekordní ztrátu za loňský rok, také však přišla s návrhem na další snížení počtu odborových zaměstnanců firmy a prognózou oživení domácího trhu automobilů ve druhé polovině roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK