iHNed.cz: Benzina koupí síť čerpacích stanic, chce pětinu trhu

12.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - Síť čerpacích stanic Benzina chce do konce roku 2009 zvýšit svůj podíl na prodaných palivech ze současných 14 procent na 20. Firma proto uvažuje o koupi některé z pumpařských firem, například Robin Oil nebo Pap Oil, uvedl internetový server iHNned.cz s odvoláním na vyjádření šéfa mateřské společnosti Unipetrol Francoise Vleugelse. Ten však žádná jména neuvedl.

"Jestli chceme zvýšit náš tržní podíl na 20 procent koncem příštího roku, tak nemůžeme čekat dva roky než začneme jednat," řekl Vleugels. V hledáčku firmy, které patří celkem 319 pump Benzina plus a Benzina standard, mohou být podle něj pumpařské řetězce s českými i zahraničními vlastníky.

Podle Vleugelse již Benzina vede jednání s konkrétními zájemci. Vedle zmiňovaných Robin Oil a Pap Oil není podle iHNed.cz vyloučeno jednání s maďarským koncernem MOL, který v ČR provozuje pumpy Slovnaftu a od loňska zvažuje, zda se z českého trhu má stáhnout.

Podle serveru se o možném prodeji sítě téměř 70 čerpacích stanic Robin Oil, které ze 100 procent vlastní Jiří Zoubek, spekuluje několik let. Sám Zoubek situaci nechtěl komentovat, stejně jako Pap Oil, kterému patří 140 pump, tak i Slovnaft s třicítkou pump.

Benzina, která s 320 pumpami provozuje v Česku nejrozsáhlejší síť čerpacích stanic, je stoprocentní dceřinou společností petrochemického holdingu Unipetrol. V roce 2006 hospodařila se ziskem 16,25 milionu korun, celkový obrat dosáhl 13,2 miliardy korun.

Tuzemský trh vede od roku 2005 v prodaném množství paliv rakouská OMV. Nyní má 219 stanic a patří jí podle aktuálních údajů zhruba 14 procent trhu. Podíl Benziny, která rok od roku zvyšuje prodeje, je o několik desetin procenta menší, informoval dnes server iHNed.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK