Indexy Dow Jones, S&P 500 stouply díky Buffettovi

13.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Indexy Dow Jones a S&P 500 v úterý stouply poté, co Warren Buffett nabídl zajistit komunální dluhy v objemu 800 miliard dolarů pojištěné...

...u tří hlavních dluhopisových pojišťoven, což zmírnilo obavy z dalšího dopadu úvěrové krize.

Buffettův návrh tlumil strach trhu, že banky budou muset odepsat hodnotu aktiv pojištěných u firem jako MBIA <MBI.N> nebo Ambac <ABK.N>. Index finančního sektoru S&P <.GSPF> stoupl o 2,3 procenta.

Dluhopisové pojišťovny se však propadly, protože podle Buffettova plánu by jim v portfoliu zůstaly riskantnější položky včetně zajištěných dluhových obligací (CDO). Ambac spadla o 15,1 procenta, MBIA sklouzla o 15,3 procenta.

"Když se podíváte, co se Buffett chystá udělat, není to nákup té firmy, ale zajištění. Takže to nemusí nezbytně zachránit Ambac a MBIA, ale odvrací to pokles hodnocení těch dluhopisů," řekl Owen Fitzpatrick, šéf U.S. Equity Group, Deutsche Bank Private Wealth Management v New Yorku.

Silné zisky společností Monsanto <MON.N> a Schering-Plough <SGP.N> pomáhaly rozšiřovat vzestup trhu po hlubokých ztrátách z minulého týdne. Dodavatel geneticky modifikovaných plodin posílil o 0,9 procenta, výrobce léku Vytorin na kontrolu cholesterolu vyskočil o 5,9 procenta.

Technologický index Nasdaq poškodil pokles akcií Research in Motion <RIMM.O>, jež odepsaly 3,1 procenta poté, co výrobce komunikátoru BlackBerry v pondělí zaznamenal výpadek služeb.

Index blue chips Dow Jones <.DJI> vyskočil o 1,09 procenta na 12.373,41 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> vzrostl o 0,73 procenta na 1348,86 bodu. Index Nasdaq Composite <.IXIC> umazal pouze 0,02 bodu na 2320,04 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK