Americké akcie zrychlily růst

13.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. února (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úterý zvyšovaly a trh navázal na příznivý vývoj z pondělí, kdy ale byly zisky mnohem nižší. Z části pomohl plán amerického investora Warrena Buffetta převzít na své firmy pojištění komunálních obligací až za 800 miliard dolarů. Takový krok může značně snížit obavy z dalších velkých odpisů, k nimž by zřejmě musely sáhnout některé banky.

Dow Jonesův index vzrostl o 133,40 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 1,09 procenta na 12.373,41 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 0,73 procenta na 1348,86 bodu, nicméně index Nasdaq Composite růst neudržel a klesl na 2320,04 bodu. Pokles byl ale tak nepatrný, že jej nešlo procentuálně ani vyčíslit.

Buffett řekl, že se s nabídkou obrátil na všechny tři největší pojišťovny obligací, tedy firmy MBIA, Ambac a FGIC. Tyto podniky na sebe berou riziko, že když emitent dluhopisu nesplní své závazky, podnik majitele dluhopisu odškodní. Tyto podniky ale nyní čelí riziku vyššího plnění kvůli problémům, s nimiž se potýkají realitní a úvěrové trhy.

Buffettův plán nelze chápat jako pomoc těmto finančním institucím. Může se naopak stát, že situace těchto pojišťoven se ještě zhorší, protože jim v portfoliu zůstanou cenné papíry nižší kvality. Komunální dluhopisy se totiž jako skupina většinou vyznačují vyšší kvalitou.

"Všimněte si, že Buffett nemá v plánu ty firmy koupit. Naopak chce zajistit to, co v nich je. Takže to nutně neznamená záchranu firem Ambac či MBIA, ale určitě tím zmizí aspekt snížení ratingu těch dluhopisů," sdělil k Buffettově plánu šéf společnosti U.S. Equity Group Owen Fitzpatrick. Pokles ratingu by znamenal další tlak na banky, které tyto papíry vlastní.

Solidní výsledky hospodaření pomohly k růstu biotechnologické společnosti Monsanto a výrobci léků Schering-Plough. Naopak na pokles indexu Nasdaq měl největší vliv propad akcií Research in Motion. Důvodem byl rozsáhlý výpadek služby Blackberry, kterou firma provozuje.

Na devizovém trhu se prudce snížil kurz japonského jenu, především díky tomu, že po Buffettově plánu se na trh vrátila chuť riskovat. Japonský jen se díky nízkým úrokům využívá jako nástroj k financování spekulativních transakcí, a to tak, že investor prodá jeny, které nevlastní, a za získané peníze koupí aktiva s potenciálně vyšším výnosem. Při změně trendu ale musí jeny rychle nakoupit, aby je vrátil původní straně transakce.

V závěru obchodování se dolar k jenu prodával v kurzu 107,26 JPY, a zpevnil tak z předchozích 106,89 JPY, kde byl v pondělí. Vůči euru dolar klesl na 1,4583 z 1,4521 USD, a podobně jen vůči euru oslabil na 156,45 z předchozího kurzu 155,23 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK