Evropské akcie klesnou, trh na Wall Street zvadl

13.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie zřejmě zahájí středeční seanci ztrátami kolem 1 procenta. Po úterním skoku o více než 3 procenta jim dojde dech, když trh na Wall...

...Street zavřel kvůli technologiím hluboko pod denními maximy.

Akcie stouply poté, co Warren Buffett nabídl zajistit komunální dluhová rizika v objemu 800 miliard dolarů, což rozptylovalo obavy o křehké zdraví sektoru pojišťovnictví. Asijské akcie <.MIAPJ0000PUS> ve středu posílily o 1 procento.

Širší index amerického trhu S&P 500 <.SPX> zavřel o 0,7 procenta výš poté, co během seance vyskočil až o 1,7 procenta. Hlavní japonský akciový index Nikkei přidal 0,4 procenta, a odepsal tak většinu dřívějších zisků.

Londýnští makléři očekávají, že britský index FTSE 100 <.FTSE> a německý DAX <.GDAXI> zpočátku oslabí až o 0,9 procenta, francouzský CAC-40 <.FCHI> pak o 1,2 procenta.

Důlní společnost Rio Tinto <RIO.L>, jež čelí nabídce na převzetí, vykázala nárůst ročního jádrového zisku o 1 procento, když rekordní produkce hlavních komodit neutralizovala vyšší náklady.

ArcelorMittal <MTP.PA>, světová ocelářská jednička, vykázal jádrový zisk za rok 2007 zhruba v souladu s odhady trhu a předpověděl, že výsledek za první kvartál se bude podobat číslům za poslední tři měsíce loňského roku.

Francouzská automobilka Peugeot Citroën <PEUP.PA> ohlásila za loňský rok velký nárůst provozního i čistého zisku a rozšířila svou stále úzkou marži v souladu s cíli pro rok 2010.

Trhy se také nechají nasměrovat maloobchodními tržbami ve Spojených státech, jež vyjdou ve 14:30 SEČ.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK