Dolar se před makrodaty z USA drží stabilně k euru

13.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar se ve středu držel stabilně vůči euru, když investoři vyhlíželi data z amerického maloobchodu. Ta by mohla naznačit rozsah zpomalení tamní...

... ekonomiky a možnost potřeby dalšího poklesu úrokových sazeb.

Ve 13:15 euro nepatrně posilovalo na 1,4586 dolaru <EUR=> a přidávalo 0,3 procenta na 157,04 jenu <EURJPY=>. Dolar rostl o 0,3 procenta na 107,66 jenu <JPY=>.

Ekonomové oslovení v průzkumu Reuters odhadují, že maloobchodní tržby ve Spojených státech v lednu meziměsíčně sklouzly o 0,2 procenta po sestupu o 0,4 procenta v prosinci. Čísla vyjdou ve 14:30 SEČ.

"Pokud (data) ukáží stagnaci, lidé si řeknou, že je to recese, a dolar spadne a potom prudce stoupne, protože si trh vzpomene na monetární dynamiku bankovní rady Fedu," řekl Neil Mellor, devizový stratég u Bank of New York Mellon.

V posledních seancích neměl jediný výprodej dolaru kvůli slabším makrodatům dlouhého trvání, protože trhy odměňují centrální banku (Fed) za její preventivní postoj v očekávání, že se jí agresivním snižováním sazeb podaří odvrátit recesi.

Fed minulý měsíc srazil úrokové sazby o 125 bazických bodů na 3,0 procenta, nejnižší úroveň téměř za tři roky, aby zabránil pádu nejsilnější ekonomiky světa do recese.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK