Coca-Cola ve 4.kvartále zvedla zisk o 79 procent

13.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Coca-Cola <KO.N> ve středu oznámila zvýšení zisku za čtvrtý kvartál o 79 procent, k němuž jí pomohla absence velké mimořádné položky,...

...jež zakalila výsledky před rokem.

Největší výrobce nealkoholických nápojů na světě zvedl čistý zisk na 1,214 miliardy dolarů neboli 52 centů na akcii ze 678 milionů čili 29 centů na akcii před rokem.

Po odečtení mimořádných položek firma vydělala 58 centů na akcii proti 55 centům na akcii odhadovaným analytiky v průzkumu firmy Reuters Estimates.

Čisté provozní tržby stouply díky 6procentnímu nárůstu prodeje nápojového koncentrátu na 7,33 miliardy dolarů z 5,93 miliardy před rokem, trh čekal 6,93 miliardy.

Coca-Cola, jež vlastní zhruba 35procentní podíl v lahvárnách Coca-Cola Enterprises <CCE.N>, byla loni ovlivněna jejich odpisem aktiv souvisejícím s franšízovou licencí v Severní Americe.

Coca-Cola se stejně jako její hlavní rival PepsiCo <PEP.N> v Severní Americe potýká s rostoucími cenami komodit a odklonem zákazníků od tradičních sycených nápojů k lahvové vodě a čaji, považovaným za zdravější.

Firma však neutralizovala slabší prodej značek Coca-Cola nebo Sprite silnými výsledky na rozvíjejících se trzích, akvizicemi nesycených nápojů včetně značky Vitaminwater a novým výrobkem Coke Zero, nekalorickou verzí, jež je chuťově bližší pravé kokakole než dietní verze (Diet Coke).

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK