Co týden dal?

15.02.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Coca-Cola zvyšuje zisk, slovenská ekonomika nejrychleji rostoucí v Evropě, novela živnostenského zákona má usnadnit vstup do podnikání, HDP České republiky vzrostlo za minulý rok o 6,6 procent. To jsou jen některé události právě uplynulého týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • Poptávka po mezinárodní osobní letecké přepravě v loňském roce stoupla o 7,4 procenta a tempo růstu tak zrychlilo z 5,9 procenta v roce 2006. V letošním roce však růst kvůli krizi na úvěrových trzích a vysokým cenám ropy opět zpomalí a měl by se pohybovat kolem pěti procent. Aerolinie by mohly za celý loňský rok hospodařit se ziskem 5,6 miliardy dolarů (99,2 mld. Kč), což by byl první zisk od roku 2000. IATA zastupuje 280 leteckých společností.
  • Meziroční inflace spotřebitelských cen na Slovensku se v lednu zrychlila na 3,8 procenta z prosincových 3,4 procenta a dostala se nejvýše od prosince 2006. Oznámil to slovenský statistický úřad. Inflaci táhly vzhůru dražší potraviny, bydlení a energie.
  • Americká automobilka General Motors loni hospodařila se ztrátou 38,7 miliardy amerických dolarů (681,7 miliardy Kč). V roce 2006 General Motors naopak podle svého prohlášení vykázal zisk 2,2 miliardy USD. Ztráta byla nejvyšší, jakou kdy americká automobilka vykázala. Příjmy automobilky loni klesly na 181 miliard dolarů z 206 miliard v roce 2006. Příjmy automobilové divize ale stouply o čtyři procenta na rekordních 178 miliardy dolarů.
  • Největší světový výrobce nealkoholických nápojů, společnost Coca-Cola, zvýšil čtvrtletní zisk téměř o 80 procent na 1,2 miliardy dolarů. Zásluhu na tomto výsledku mají nejen růst prodeje, ale také akvizice a příznivý vývoj devizových kurzů. Vedla si tak lépe než její tradiční rival PepsiCo, jenž minulý týden ohlásil pokles zisku zhruba o třetinu.
  • Slovenská ekonomika vzrostla v posledním čtvrtletí loňského roku o rekordních 14,1 procenta. Výsledky výrazně překonaly odhady analytiků, kteří očekávali zpomalení růstu na 8,9 procenta z 9,4 procenta ve třetím čtvrtletí. Zpráva slovenského statistického úřadu potvrdila, že Slovensko nadále patří k nejrychleji rostoucím zemím Evropské unie. Za celý loňský rok HDP podle odhadů statistiků stoupl o 10,3 procenta.
  • Schodek zahraničního obchodu Spojených států loni díky rekordnímu exportu poprvé za šest let klesl. Pokles deficitu pokračoval i v posledním měsíci roku. Schodek se proti předešlému roku snížil o 6,2 procenta na 711,6 miliardy dolarů a jeho pokles byl nejvýraznější od roku 1991, oznámilo ministerstvo obchodu USA.
  • Bilance zahraničního obchodu Evropské unie skončila v prosinci deficitem 17,9 miliardy eur, což meziročně znamená další zhoršení, protože v prosinci 2006 schodek činil 10,1 miliardy eur. Informoval o tom statistický úřad Eurostat. V eurozóně deficit činil 4,2 miliardy eur proti přebytku 2,4 miliardy eur před rokem.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Pojištění domácnosti se slevou!
Sjednejte si on-line pojištění domácnosti DOMOV+ od ČSOB Pojišťovny. Pojistnou částku je možné uzavřít až ve výši 700.000 Kč se spoluúčastí pouze 500 Kč. Součástí smlouvy je také pojištění odpovědnosti za škodu z běžného občanského života se spoluúčastí 0 Kč. S pojištěním domácnosti DOMOV+  získáte dobré pojištění a navíc slevu 18 % na pojistném.


Posledních 7 dní doma

  • Tuzemská Volksbank se připojila k 16 bankám, které se již řídí ve vztahu ke svým klientům etickým kodexem České bankovní asociace o chování mezi bankami a klientem. Volksbank podle svého prohlášení začne plnit kodex nejpozději do konce října 2008. V Česku působí 37 bank a stavebních spořitelen. Kodexem se řídí například všechny velké tuzemské banky.
  • Češi loni uzavřeli téměř 580.000 smluv o stavebním spoření, což je ve srovnání s rokem 2006 o 64.000 smluv více. Celkový objem úvěrů poskytnutých stavebními spořitelnami vzrostl ve srovnání s rokem 2006 o 44 miliard korun na 179 miliard korun. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí. Celkový objem naspořených peněz stoupl loni o 25 miliard korun na necelých 385 miliard korun.
  • Schodek běžného účtu platební bilance se loni podle předběžných údajů zvýšil na 106,6 miliardy korun ze 100,3 miliardy korun v roce 2006. V samotném prosinci se deficit běžného účtu prohloubil o 20,1 miliardy korun. Výsledky oznámila Česká národní banka. Platební bilance je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím.
  • Češi loni nakoupili rekordní množství filmových DVD. Podle údajů sdružení DVD Group.cz loni v České republice vzrostl prodej videa na DVD meziročně o 13 procent na 2,464 milionu disků. V Česku a na Slovensku se pak prodej filmových DVD ve srovnání s rokem 2006 zvýšil o 14 procent na 2,95 milionu kusů. Dalších bezmála 60 milionů DVD bylo v loňském roce navíc distribuováno jako přílohy novin, na prodej prémiových filmových titulů na DVD to ale podle odborníků nemělo vliv.
  • Praha je 12. nejbohatším regionem v Evropské unii. Nejbohatším regionem vůbec již řadu let zůstává Londýn a jeho okolí, kde je HDP na obyvatele v přepočtu zhruba třikrát vyšší než unijní průměr (EU=100). HDP na obyvatele v české metropoli převyšuje celoevropský průměr o 60 procentních bodů, což Prahu řadí jako nejbohatší region mezi novými členskými státy.
  • Poslanecká sněmovna ve třetím čtení schválila novelu živnostenského zákona, která má usnadnit začínajícím podnikatelům vstup do podnikání. Nově už například nebudou muset mít živnostenské oprávnění na každou živnost, ale bude jim stačit jen jeden výpis z rejstříku. Mezi hlavní změny patří i to, že se místo více než stovky volných živností zavádí jen jediná.
  • Sněmovna ve třetím čtení přijala novelu zákona o povinném ručení, která řidičům poskytuje větší ochranu proti odpovědnosti za vysoké škody. Limit pro škody na věci nebo ušlém zisku se zvyšuje ze současných 18 milionů korun na 35 milionů korun. Na tento limit bude možné dosáhnout až k 1. červnu 2012; důvodem je, aby se zabránilo prudkému nárůstu sazeb pojistného.
  • Stavbaři v roce 2007 dokončili 41.650 bytů, což byl nejvyšší počet od roku 1991. Meziroční nárůst činil 38 procent. Stavět se loni začalo 43.796 bytů. Růst bytové výstavby podle něj ovlivnila především příznivá situace na trhu stavebního spoření a hypoték. Loni bylo zavřeno 77.915 hypotečních úvěrů na bydlení a téměř 164.000 úvěrů na bydlení ze stavebního spoření.
  • Domácím penzijním fondům stoupl v roce 2007 zisk na 4,39 miliardy korun ze 4,14 miliardy korun předloni. Na konci roku mělo penzijní připojištění 3,962 milionu osob, což bylo o 351.000 lidí více než v závěru roku 2006. Informovala o tom Asociace penzijních fondů. Připojištění na penzi využívá přes 60 procent práceschopných Čechů.
  • Tuzemské ekonomice se daří a dosahuje příznivých výsledků. Za dvanáct měsíců loňského roku vzrostl hrubý domácí produkt o rekordních 6,6 % a překročily tak očekávání analytiků, kteří podle Reuters odhadovali 5,6 procenta. HDP ve čtvrtém kvartálu loňského roku meziročně vzrostlo o 6,9 %, zaměstnanost se zvýšila o 1,9 %. Vyplývá to z dnešních výsledků zveřejněných Českým statistickým úřadem.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Diskuze na Finance.cz Diskutujte nad aktuálními tématy!
Volební období prezidenta republiky trvá pět let. Podle současné legislativy tak každých pět let volí senátoři a poslanci nového prezidenta. Poslední volba je ve znamení sporů mezi stranami, zda volit prezidenta veřejnou nebo tajnou volbou. Možná by však byla i varianta, kdyby se do volby zapojili přímo občané. Jste pro přímou volbu prezidenta? Šli byste dát hlas svému favoritovi?




Posledních 7 dní na našem serveru

  • Vzhledem k popularitě diskuzí na našem serveru, vás počínaje tímto týdnem budeme upozorňovat nejen na témata s nejvíce příspěvky, ale i na nové diskuzní okruhy, ke kterým se můžete vyjadřovat. Do dolní části naši úvodní stránky jsme nasadili box s názvem Diskuze nad žhavými tématy, který aktuálně odkazuje na diskuze o přímé volbě prezidenta a nízkonákladových letech. Každý týden přibude nové téma, v našem diskuzním fóru si tak každý přijde na své. 
  • Od nového roku je dědění pro dědice a darování pro obdarované výhodnější. K osvobození od této daně dochází díky daňové reformě mezi osobami zařazenými do I. a II. skupiny. Sem patří sourozenci, synovci, neteře, strýcové a tety, zeťové a snachy, děti manžela, rodiče manžela, manželé rodičů a také osoby, které žily nejméně po donu jednoho roku před převodem nebo smrtí zůstavitele ve společné domácnosti. Přečíst si můžete naše akutalizované abecedy, vypočítat daně v našich kalkulačkách či využít daňové formuláře.


Fintriky

Nejedna z tuzemských bank má ve své nabídce služby privátního bankovnictví, které jsou určeny nejnáročnější klientele. Komu jsou tyto služby určeny a jaké podmínky musí splňovat, aby je mohl klient využívat se dočtete tento týden v naší rubrice finančních tipů a triků. Dovíte se také, jaké produkty či výhody banky nabízí. V pondělí jsem se zaměřili na CitiBank, následovalo Privátní bankovnictví Komerční banky. Ve čtvtrtek jste se mohli dočíst, co nabízí majetnějším klientům Raiffeisenbank a ČSOB a konečně v pátek přišla na řadu UniCredit Bank a Volksbank.


Anketa

Už v září by měla odpadnout nutnost vyřizování víza do USA. Američané budou totiž prý zavádět systém elektronického schvalování (ETA),  který nahradí vízové povinnosti. Češi podle nového režimu budou o vstup do země žádat pomocí on-line formuláře krátce před odletem. Myslíte si, že se do USA dostanete snadněji?

  • Ano, do USA jsem se nedostal/a pouze kvůli nepřidělení víza - 8 %
  • Ne, myslím si, že letět do USA bude pořád administrativně nepřátelské - 48 %
  • Je mi to jedno, do Ameriky nikdy jet nechci - 44 %

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU