Dolar se zotavuje z pádu, zůstane asi pod tlakem

18.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar se v pondělí částečně zotavoval vůči ostatním světovým měnám poté, co koncem minulého týdne klesl na základě pochmurných ekonomických zpráv...

...

Série skličujících pátečních dat ze Spojených států včetně údajů o propadu spotřebitelské důvěry na 16leté minimum znovu vzbudila obavy z americké recese a posílila očekávání dalšího prudkého snižování úrokových sazeb tamní centrální bankou (Fed).

Analytici proto uvedli, že ačkoli dolar v pondělí mírně posílil, zůstane tento týden zřejmě pod tlakem po vydání dalších ekonomických údajů.

"Dokud trh nedostane nějaký důkaz, že americká měnová politika funguje a bude fungovat i nadále, zůstane dolar chvíli v nemilosti," řekl Neil Mellor, měnový stratég z Bank of New York Mellon.

Vzhledem k pondělnímu svátku Dne prezidentů ve Spojených státech ovšem dealeři očekávají výraznější pohyby na devizovém trhu až později během týdne, kdy budou zveřejněny údaje o americké inflaci a zápis z posledního měnového zasedání Fedu.

Dolar v 10:50 přidával 0,3 procenta na 1,4633 za euro <EUR=> poté, co v pátek klesl na dvoutýdenní dno 1,4710. Vůči japonské měně dolar posiloval o 0,4 procenta na 108,22 jenu <JPY=>.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK