Čistý zisk ČSOB Leasing přesáhl jednu miliardu

18.02.2008 | , ČSOB Leasing
Tiskové zprávy


Největší česká leasingová společnost ČSOB Leasing hospodařila vloni se ziskem ve výši 1,15 miliardy korun.

Čistý konsolidovaný zisk společnosti dle mezinárodních účetních standardů (IFRS) tak poprvé v historii překročil 1 miliardu korun. Tento obrovský nárůst byl způsoben především rekordními obchodními výsledky v posledních letech a efektivním nákladovým hospodařením společnosti. Loňský hospodářský výsledek byl ovlivněn jednorázovými neopakovatelnými položkami především v oblasti metodiky výpočtu opravných položek a změny struktury financování. Po odečtení těchto položek by čistý zisk činil 531 milionů korun, tedy o 34 procent více než v roce 2006.

Sjednocení metodiky opravných položek na úvěrová rizika v rámci celé finanční skupiny KBC si vyžádalo jednorázové snížení opravných položek ve výši 468,4 milionů korun. „Nová metodika daleko lépe reflektuje moderní přístup k řízení rizika společnosti,“ řekl generální ředitel Karel Bouček.
V prosinci 2007 změnil ČSOB Leasing i s možností využití přechodných ustanovení zákonů dle daňové reformy strukturu financování (uzavřel nové úvěrové smlouvy a emitoval dluhopisy). Pro rok 2007 to ale znamenalo jednorázovou změnu v účtování instrumentů zajišťujících úrokové riziko. Jednorázový dopad této změny byl 228,8 milionu korun, což bylo druhým významným vlivem.
Zároveň došlo k optimalizaci daňové zátěže, a to i ve vztahu k výše uvedeným mimořádným vlivům.

Rovněž objem nových obchodů ČSOB Leasing v pořizovacích cenách bez DPH dosáhl vloni rekordní výše 25,2 miliardy korun. Výrazný růst obchodů se týkal všech komodit financovaných společností, tj. dopravní techniky i strojů a zařízení a všech hlavních produktů. ČSOB Leasing tak vloni pokračoval v dynamickém růstu objemu obchodů z minulých let, které mají hlavní vliv na vysoce pozitivní hospodářský výsledek roku 2007.

Vlastní kapitál ČSOB Leasing dle IFRS (neauditovaný) dosáhl k 31. 12. 2007 výše 8,7 miliardy korun, což je nejvyšší kapitálová vybavenost z leasingových společností na českém trhu již srovnatelná s bankami střední velikosti. Vlastní kapitál byl v září 2007 navýšen tak, aby i po zavedení reformy veřejných financí bylo možné čerpat refinanční zdroje k financování leasingových operací od mateřské společnosti ČSOB a skupiny KBC Group.

„Naše společnost má stále velmi ambiciózní cíle a připravuje se na další posilování svého postavení na trhu a zlepšování služeb pro zákazníky. ČSOB Leasing dokáže nejen každoročně dynamicky zvyšovat objem obchodů, ale i efektivitu finančního a provozního řízení společnosti,“ dodal generální ředitel, Karel Bouček .

 „Hospodářský výsledek ČSOB Leasing je srovnatelný se středně velkou bankou. Naše obchodní a hospodářské výsledky jsou dokladem významu naší společnosti v celém českém ekonomickém prostředí,“ komentoval postavení společnosti generální ředitel Karel Bouček.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy