Prezident Bush říká, že Kosované jsou nyní nezávislí

18.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Americký prezident George W. Bush v pondělí řekl, že lid Kosova je nezávislý, ale prozatím formálně neuznal nezávislost tohoto teritoria...

...

Mluvčí Bílého domu krátce nato uvedla, že prezident vydá oficiální prohlášení týkající se vyhlášení nezávislosti Kosova v úterý.

Formální uznání nezávislosti obvykle přísluší ministerstvu zahraničí. Americká diplomacie by se podle očekávání měla k záležitosti vyjádřit během pondělí, není však jasné, zda bude její prohlášení takové uznání obsahovat.

"Budeme sledovat, jak se dnes budou události vyvíjet," řekl prezident Bush v živém rozhovoru vysílaném stanicí NBC z města Arusha v severní Tanzánii. "Kosované jsou nyní nezávislí. To je něco, co jsem spolu se svou vládou obhajoval."

Kosovský parlament vyhlásil nezávislost dosud srbské provincie v neděli, a završil tak vleklý rozpad Srby ovládané Jugoslávie, jenž se započal po pádu komunismu. Většina ze 27 členských států Evropské unie spolu se Spojenými státy uvedla, že jsou připraveny nezávislost Kosova uznat.

S jednostranným krokem v pondělí naopak vyjádřilo nesouhlas Španělsko. Proti nezávislosti území obývaného převážně etnickými Albánci, na jejichž obranu vystoupilo v roce 1999 NATO, se staví kromě Srbska hlavně Rusko. V Kosovu se nyní nachází kolem 17.000 vojáků Severoatlantické aliance.

Spojené státy uvádějí, že je důležité status Kosova vyřešit. Srbsko podle Washingtonu ztratilo morální právo zde vládnout kvůli brutalitě, kterou v provincii uplatňoval režim zesnulého Slobodana Miloševiče, a také proto, že zdlouhavá jednání o této věci nepřinesla žádný kompromis.

[WASHINGTON/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK