SOUHRN-Singer: ČNB si udělala prostor pro růst i pokles sazeb (OPAK.)

19.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Česká národní banka (ČNB) si vytvořila prostor pro pružnou reakci měnové politiky oběma směry, bude-li třeba reagovat na vývoj ekonomických...

...rizik, uvedl v pondělí viceguvernér Miroslav Singer.

Dodal však, že jej nyní znepokojují vyšší než očekávané růsty korigované inflace a výrobních cen, což by mohlo ukazovat na poptávkové cenové tlaky v ekonomice.

Centrální banka zvedla v únoru dvoutýdenní zápůjční sazbu o čtvrt procentního bodu na téměř šestileté maximum 3,75 procenta a uvedla, že příští pohyb sazeb může směřovat k dalšímu utažení či uvolnění měnové politiky.

"V zásadě se dá říci, že jsme si vytvořili prostor, abychom, bude-li třeba, mohli reagovat (posunem sazeb) nahoru, dolů, pružně dál," řekl Singer na ekonomické konferenci v Praze.

Singer se tak přiklonil spíše ke komentáři bankovní rady publikovaném po měnovém rozhodnutí než k modelové prognóze úrokových sazeb, která naznačila, že úroky ČNB se mohou ještě v letošním roce obrátit směrem dolů.

Centrální banka nyní čelí nákladovému šoku, který v lednu vyhnal spotřebitelskou inflaci na devítileté maximum 7,5 procenta z prosincových 5,4 procenta.

K rostoucím cenám potravin se v lednu přidalo zvýšení nepřímých daní a regulovaných cen jako energie nebo nájemné.

Centrální banka však věří, že se růst cenové hladiny v příštím roce, až odezní cenový šok, vrátí k tříprocentnímu inflačnímu cíli, zopakoval Singer současnou mantru členů bankovní rady.

PROINFLAČNÍ DATA

Minulý týden vyšla další makrodata, která hovoří proinflačně - nad očekávání silný růst ekonomiky v posledním loňském čtvrtletí a výrazný růst výrobních cen v průmyslu o 6,0 procenta.

Centrální banka tak vysoké hodnoty cenových indexů nečekala.

"Prognóza (korigované inflace) byla níže, než byla realita. To je věc, která může naznačovat, pokud se začne potvrzovat, že v ekonomice jsou větší poptávkové tlaky a přehřívání, než jsme se domnívali," řekl Singer.

"(Lednové) ceny výrobců naznačují, že výrobci si mohou dovolit zdražovat více, než jsme očekávali," řekl také.

Protiinflačně nyní pracuje koruna, která je silnější, než centrální banka očekávala a pomáhá tlumit inflační tlaky z dovozu.

V pátek česká měna zapsala nové rekordní maximum 25,075 za euro <EURCZK=> a podle analytiků může být jedním z faktorů, proč banka nebude úroky dále dramaticky zvyšovat.

"Koruna odvádí za ČNB velkou část práce při zpřísňování měnových podmínek... ČNB to samo o sobě umožní, aby úrokové sazby nezvyšovala nějak dramaticky," uvedl analytik České spořitelny David Navrátil.

"Náš scénář je, že se sazby zvýší. Čekáme vyšší inflaci v letošním roce než ČNB... Kromě toho budou hrát roli i taktické důvody, ČNB bude mít strach, aby jim inflační očekávání neutekla a pak na ně nereagovali se zpožděním," dodal.

Kromě Singra mluvil k měnové politice v pondělí i odcházející člen bankovní rady Luděk Niedermayer.

Ten uvedl, že měnová politika je nyní zastřena velkými nejistotami ohledně budoucího ekonomického vývoje a že existují silné argumenty pro poměrně rozdílné scénáře, které vyžadují rozdílné reakce měnové politiky.

"Kdybych z bankovní rady neodcházel, tak bych vám asi řekl, že to, co bude ČNB dělat v průběhu roku, je zahaleno neobvykle hustou mlhou a snadné nemusí být ani nejbližší rozhodování," řekl v on-line rozhovoru pro www.patria.cz [ID:nVOD850606].

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK