Prezident Bush oficiálně uznává nezávislé Kosovo

19.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


DAR ES-Americký prezident George W. Bush v úterý uznal nezávislost Kosova na Srbsku a řekl, že vznik tohoto státu přinese mír na Balkán...

...

Bush během cesty po Africe v tanzánské metropoli řekl, že Spojené státy brzy naváží se zemí s převážně albánským obyvatelstvem plné diplomatické styky.

"Jménem amerického lidu tímto uznávám Kosovo jako nezávislý a suverénní stát," uvedl Bush v dopise kosovskému prezidentovi Fatmirovi Sejdiuovi.

"Gratuluji vám a občanům Kosova k tomu, že jste učinili tento důležitý krok ve svém demokratickém a státním vývoji," dodal Bush s tím, že Washington je partnerem a přítelem nového státu.

Srbsko na protest proti americkému uznání Kosova, jež poprvé v pondělí oznámila ministryně Condoleezza Riceová, odvolalo svého velvyslance z Washingtonu.

Ruský velvyslanec při Organizaci spojených národů Vitalij Čurkin označil kosovské prohlášení za "hrubé porušení norem a principů mezinárodního práva".

Krok Washingtonu, jenž se očekával, přišel poté, co Kosovo uznaly největší evropské státy - Francie, Velká Británie, Itálie a Německo. K nim se připojily některé islámské země jako Afghánistán. Očekává se, že se k uznání nezávislého Kosova připojí i další, Španelsko však ohlásilo, že tak neučiní.

[SALAAM/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK