Mzdy leteckých mechaniků ČSA porostou o procento nad inflaci

19.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. února (ČTK) - Po měsících jednání se vedení ČSA dohodlo s leteckými mechaniky na kolektivní smlouvě; mzdy mechaniků porostou o jedno procento nad inflaci. Na dotaz ČTK to řekla mluvčí aerolinek Daniela Hupáková. Mechanici tak v podstatě přistoupili na stejné podmínky jako zbylých osm odborových centrál v ČSA, které mají již smlouvu podepsanou.

S odborovými organizacemi vedení Českých aerolinií vyjednávalo od 1. dubna 2007; šlo o znění kolektivních smluv na následující tři roky, tedy na léta 2008 až 2010. Prezident ČSA Radomír Lašák hned na začátku jednání deklaroval, že bude prosazovat stejný mzdový růst u všech profesí. Mechanici se však cítí dlouhodobě podhodnoceni, a proto požadovali až osmiprocentní růst.

Nové Lašákovo vedení však nechtělo opakovat postup předchozího managementu Jaroslava Tvrdíka, který přistoupil na osmiprocentní navýšení mezd a zatížil tak firmu každoročním zhruba 300milionovým růstem mzdových nákladů. To pro firmu, která se dostala do půlmiliardové ztráty, znamenalo závažný problém.

Průměrný plat v ČSA byl loni 45.000 korun; číslo výrazně zvyšují piloti, kteří měsíčně berou 190.000 až 200.000 korun. Firma zaměstnává zhruba 4500 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK