Credit Suisse odepsala miliardy USD, našla chyby v účetnictví

19.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 19. února (ČTK) - Švýcarská banka Credit Suisse odepsala investice v hodnotě 2,85 miliardy dolarů (téměř 50 miliard Kč) a objevila chyby v účetních knihách. Oznámila to firma. Dodala, že suspendovala několik obchodníků, kteří nyní čelí vyšetřování v souvislosti s nadhodnocováním aktiv. Mluvčí banky nebyl schopen upřesnit, jak velký vliv měly chyby v účetnictví na rozsah odpisů.

Zpráva je další ranou pro bankovní sektor, který byl zasažen krizí na úvěrových trzích a nedávným skandálem ve francouzské Société Générale. Té její vlastní makléř Jérôme Kerviel způsobil nepovolenými obchodními transakcemi ztrátu ve výši 4,8 miliardy eur (přes 120 miliard Kč). Odpisy sníží zisk banky Credit Suisse v prvním čtvrtletí o miliardu dolarů.

"Je to katastrofa," řekl analytik Peter Thorne ze společnosti Helvea. "Mohla by to být špička ledovce," dodal. Credit Suisse zatím nebyla na rozdíl od domácího konkurenta UBS a některých velkých amerických rivalů úvěrovou krizí výrazněji zasažena. "Ti, kteří si mysleli, že určité banky, jako Credit Suisse, jsou mimo nebezpečí, by měli začít být ostražití," uvedl analytik Chris Wheeler z firmy Bear Stearns.

Credit Suisse ohlásila na 15:00 SEČ tiskovou konferenci s analytiky a novináři. "Pokud na této konferenci odhalí, že se situace v prvním čtvrtletí zhoršuje, bude to špatné pro ně i pro ostatní (banky)," řekl analytik Simon Maughan ze společnosti MF Global.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK