ČSOB Pojišťovna měla loni téměř miliardu korun zisku

27.02.2008 | , ČSOB Pojišťovna
Tiskové zprávy


Hospodaření ČSOB Pojišťovny skončilo loni bezmála miliardovým ziskem, nejvyšším v její historii.

Čistý zisk společnosti se podle českých účetních standardů vyšplhal na 947,4 milionu korun, a o 280 milionů tak převýšil výsledek z roku 2006.

„Loňský rok byl pro nás velmi úspěšný. Nejenže jsme se stali nejziskovější pojišťovnou Skupiny KBC ve střední Evropě, ale nadprůměrným tempem rostlo i předepsané pojistné,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČSOB Pojišťovny Jeroen van Leeuwen. Dobré výsledky ČSOB Pojišťovny oceňuje i přední světová ratingová agentura Standard & Poor’s, která v závěru loňského roku zvýšila rating společnosti na stupeň A-.

ČSOB Pojišťovna loni vykázala zisk jak na technickém účtu životního pojištění, kde zisk zejména díky výsledkům investiční činnosti dosáhl 1,139 miliardy korun, tak na účtu neživotního pojištění, jenž skončil v přebytku 122 milionů korun, a to i přes zvýšené náklady na likvidaci pojistných událostí po orkánu Kyrill. Náklady na pojistná plnění se loni meziročně zvýšily o 11 procent na téměř 4 miliardy korun.

Celkové předepsané pojistné ČSOB Pojišťovny loni stouplo o 18 procent na 9,055 miliardy korun, a její tržní podíl se tak podle předběžných údajů České asociace pojišťoven přiblížil 7 procentům. Oproti průměru trhu bylo tempo nárůstu předpisu ČSOB Pojišťovny více než dvojnásobné. V životním pojištění, kde předepsané pojistné vyskočilo o více než 22 procent na 5,420 miliardy korun, přitom tržní podíl ČSOB Pojišťovny překročil 10 procent a v neživotním pojištění, jež vykázalo růst o 12 procent na 3,635 miliardy korun, vzrostl na téměř pět procent.

„Úspěšná implementace obchodní filozofie mateřské KBC začíná nést své ovoce. Naše strategie, postavená na rozvoji bankopojištění v rámci Skupiny ČSOB, prohlubování spolupráce s makléři a zkvalitňování vlastní distribuční sítě, se vyplácí,“ komentoval obchodní výsledky van Leeuwen. Při vysoké konkurenci na trhu je podle něho potěšující jak vysoký nárůst v životním pojištění, o který se zasloužil zejména úspěšný prodej investičních životních pojištění vázaných na zajištěné fondy, tak posílení pozic v řadě segmentů neživotního pojištění. Například v povinném ručení loni ČSOB Pojišťovna vykázala z hlavních hráčů druhé nejrychlejší tempo růstu na trhu a velmi pozitivně se vyvíjelo také pojištění podnikatelských rizik.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy