Co týden dal?

29.02.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Akcionáři žalují Yahoo, Microsoft s rekordní pokutou, automobilka BMW propouští, plyn opět podraží, ČEZ s rekordními zisky, Nečas chce přidat důchodcům, v České republice ubylo padělků. To jsou jen některé z událostí posledního únorového týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • Americkou internetovou společnost Yahoo Inc. žaluje sedm jejich akcionářů, kterým se nelíbí odmítnutí bezmála sedmisetmiliardové nabídky Microsoftu. Vedení Yahoo odmítlo na začátku února nabídku na převzetí, protože se mu zdála příliš nízká. Proto jedná o možné spolupráci s dalšími partnery, když například zvažuje spojení sil s MySpace.com či vytvoření aliance s internetovou firmou Google.
  • Evropská komise se rozhodla uložit americkému softwarovému gigantu Microsoft rekordní pokutu 899 milionů eur (22,5 miliardy korun). Důvodem je nedostatečné zpřístupnění informací o svých produktech konkurentům, respektive jim za přístup k těmto technickým informacím účtovala neodůvodněně vysoké licenční poplatky. Jde o největší pokutu, kterou kdy od Evropské komise dostala jedna firma.
  • Německá automobilka BMW, největší výrobce luxusních automobilů na světě, se rozhodla zrušit 8100 pracovních míst, a to zejména v domácích závodech. BMW zaměstnává po celém světě téměř 108.000 lidí, z toho zhruba 80.000 v Německu. Zhruba 2500 zaměstnanců již podnik opustilo, dalších 5600 pracovníků by je mělo následovat během letošního roku.
  • Americký dolar i tento týden pokračoval v oslabování, a tak nebyl pro korunu ani euro problém vylepšit svá historická maxima. Evropská měna dokonce dokázala prolomit psychologickou hranici 1,50 dolaru za euro. Americkou měnu stále oslabují obavy investorů z recese ekonomiky Spojených států.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Víme jak ušetřit na poplatcích!
Stále doufáte, že vaše banka sníží poplatky za vedení účtu?Již nemusíte čekat! Sjednejte si osobní účet mKONTO u mBank. Nejen že nebudete platit za vedení účtu, ale navíc získáte:

  • platební kartu zdarma
  • výběr hotovosti z bankomatů v ČR zdarma
  • výběr hotovosti z bankomatů v zahraničí zdarma
  • odchozí i příchozí platby zdarma
  • a také bezplatný přístup ke kontu pomocí internetu

S mKONTEM získáte jen samé výhody.

>> Sjednat mKONTO!


Posledních 7 dní doma

  • Společnost RWE Transgas chystá od dubna zdražení dodávky plynu v průměru o 3,1 procenta. Důvodem pro růst cen je zdražování ropy a ropných produktů. Posilování koruny vůči americkému dolaru přitom vliv zvyšování cen komodit na světových trzích spíše tlumí, jinak by bylo zdražení plynu výraznější.
  • Kvůli vyšší než očekávané inflaci navrhuje ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas mimořádné zvýšení důchodů. Nečas navrhl vládě potřebné legislativní změny, díky kterým by se v srpnu měly zvýšit důchody průměrně o 465 korun. Starobní, pozůstalostní a invalidní důchod v současnosti pobírá zhruba 2,7 milionu lidí.
  • V průběhu loňského roku šetřily pojišťovny více než 4,5 tisíce pojistných událostí, u kterých bylo důvodné podezření ze spáchání pojistného podvodu. Prokázáním podvodného jednání uchránily pojišťovny více než půl miliardy korun. Již tradičně největší počet podezřelých případů, téměř 3,5 tisíce vyšetřovaly pojišťovny v souvislosti s pojištěním motorových vozidel.
  • Po zavedení eura v České republice Česká národní banka sníží počet členů v bankovní radě z nynějších sedmi na pět. Počítá s tím návrh nového zákona o ČNB, který má odloženou platnost až do okamžiku, kdy se v Česku začne platit eurem.
  • V České republice výrazně ubylo padělků. V loňském roce bylo zadrženo 3524 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí, což je o téměř 800 kusů méně než předloni. Vedle padělků loni zadržela centrální banka rovněž přes 112.000 kusů napodobenin.
  • Internetové portály Centrum.cz a Atlas.cz potvrdily, že se spojí pod společným vlastníkem, kterým by měla být firma NetCentrum ovládaná americkým fondem Warburg Pincus. Obě značky by měly být i nadále zachovány. Nová internetová skupina bude silněji konkurovat vedoucímu Seznamu, zároveň se stane vedoucím hráčem na slovenském trhu.
  • Nynější guvernér České národní banky Zdeněk Tůma byl nominován na post prezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). O nominaci budou ještě jednat v březnu ministři financí Evropské unie kvůli jednotnému postupu. V čele EBRD by tak mohl vystřídat Jeana Lemierreho, který je prezidentem od roku 2000.
  • Energetická skupina ČEZ zvýšila v loňském roce čistý zisk o 49 procent na 42,8 miliardy korun. Předloni energetický gigant vydělal 28,8 miliardy korun. K rekordním výsledkům dopomohla společnosti především vyšší výroba, rostoucí ceny elektřiny, akvizice v zahraničí a nižší náklady.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Diskuze na Finance.cz Diskutujte nad aktuálními tématy!
Česká koruna v posledních měsících a týdnech výrazně posiluje a neuplyne týdne, aby neprolomila svá historická maxima vůči ostatním světovým měnám. Právě koruna se tak stává nejvíce posilující měnou na světě. Je to pro českou ekonomiku příležitost nebo hrozba? A budeme nakupovat euro za dvacku a dolar za desetikorunu?



Graf týdne: Zisky energetické skupiny ČEZ (v mld. Kč)

 


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Musíte podávat daňové přiznání a máte z něj těžkou hlavu? Nevyznáte se v jeho přílohách? Všechny důležité informace o dani z příjmů za zdaňovací období 2007, včetně tipů jak ušetřit na daních, čeho se vyvarovat, jak vyplnit daňové přiznání či do kdy vypočtenou daň zaplatit, najdete v novém Daňovém speciálu 2008.
  • Stavební spoření patří mezi nejoblíbenější produkty uzavírané českými domácnostmi. Zatímco samotné spoření slouží k bezrizikovému zhodnocování financí, úvěry od spořitelen představují konkurenci pro známější hypotéky. Inovovali jsem pro vás sekci stavebního spoření a rozdělili produkty na spořící tarify, řádné úvěry a úvěry překlenovací. Nové přehlednější rozdělení by mělo přispět k vaší snadnější orientaci v těchto produktech a pomoci vám vybrat ten pro vás nejvhodnější.
  • Víte, kolik odvedeme státu ročně na daních? Ministerstvo financí zveřejnilo příjmy, které stát získal v minulém roce do státního rozpočtu inkasem jednotlivých druhů daní.V našich tabulkách najdete nejen kolik se na jednotlivých daních odvedlo loni, ale také jaký byl vývoj inkasa daní od roku 1993.  

 

Investorský magazínDva zlaté oblouky - místo, pod kterým si můžete dát slavný BigMac, ale také se zde schovat před recesí nebo medvědím trhem. Právě gigantický řetězec rychlého občerstvení, společnosti McDonald´s, bude tématem dalšího dílu Investorského magazínu.


Fintriky

Zaměstnanecké výhody jsou u firem i jejich zaměstnanců stále oblíbenější, a tak není divu že podle průzkumů je u nás používaných na třicet různých druhů benefitů. Některé přináší peníze navíc, jiné zpříjemňují a zjednodušují život či pracovní poměr. Právě zaměstnaneckým benefitům jsme se tento týden věnovali v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Nejprve jsme se věnovali nejoblíbenějšímu plošnému benefitu, stravenkám, poté jsme se podívali na penzijní připojištění a životní pojištění, tématem čtvrtečního fintriku byly příspěvky na sport, kulturu, rekreaci, ubytování a dopravu a nechyběli ani vzdělávací kurzy, nadstandardní dovolená a jiné, méně obvyklé benefity.


Anketa

Úrokové sazby jsou jedním z hlavních nástrojů centrální banky, kterým může ovlivnit nastavení měnové politiky. Před každým zasedáním bankovní rady proto můžeme sledovat velké očekávání trhu. Právě role centrální měnové autority v ekonomice byla tématem naší pravidelné ankety. Jak výrazný je podle našich čtenářů vliv České národní banky na tuzemskou ekonomiku?

  • Vliv ČNB je prostřednictvím její měnové politiky značný - 48 %
  • Nějaký vliv ČNB má, ale důležitá rozhodnutí se dějí jinde - 40 %
  • Nevím, nerozumím tomu - 12 %

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU