Co týden dal?

21.03.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ceny ropy jako na houpačce, americká ekonomika již není největší, Hyundai má v Nošovicích problémy, ekonomická úroveň Čechů stoupá, Nike zvyšuje zisky díky olympiádě. To jsou jen některé ze zajímavostí právě uplynulého březnového týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • Americká ekonomika ztratila kvůli klesajícímu dolaru přívlastek "největší na světě", když ji předstihla ekonomika eurozóny. HDP Spojených států je za loňský rok odhadováno na zhruba 13,844 bilionu USD, zatímco Eurostat ohodnotil HDP eurozóny na 8,848 bilionu eur, tj. zhruba 13,881 bilionu USD.
  • V 15 starých členských zemích Evropské unie si legálně vydělává 43.000 Čechů, což představuje pouze 0,43 procenta obyvatel. Nejvíce Čechů pracuje v Německu, Velké Británii a Rakousku. Česká republika patří k zemím s nízkým migračním potenciálem, do zahraničí míří především mladí lidé okolo 30 let, převážně muži s vysokoškolským vzděláním.
  • Téměř o třetinu na 464 milionů USD (7,6 miliardy Kč) stoupl čistý zisk americkému výrobci sportovního oblečení a obuvi Nike Inc. ve třetím čtvrtletí fiskálního roku. Společnosti pomohl vysoký prodej v zahraničí, zvláště v asijských zemích, kde je vysoký zájem o sportovní obuv kvůli letním olympijským hrám v Pekingu.
  • Zatímco na začátku tohoto týdne se cena vyšplhala na nové rekordy atakující hranici 112 dolarů, na jeho konci se po čtrnácti dnech dostaly pod 100 dolarů za barel. Prudce klesaly také ceny zlata, stejně jako dalších drahých i průmyslových kovů. Důvodem je nervozita investorů z vývoje americké ekonomiky a masivní výprodeje.
  • Největší americká banka Citigroup podle zpravodajské agentury Reuters ruší po nedávném propouštění dalších zhruba 2000 pracovních míst v sekcích investičního bankovnictví a obchodování. Usiluje tak o snížení nákladů poté, co jí problémy hypotečního a úvěrového trhu v prvním čtvrtletí způsobily rekordní ztráty.
  • Americký Federální vyšetřovací úřad v souvislosti s podezřením na nekalé praktiky na hypotečním trhu vyšetřuje už 17 společností. Agenti FBI prověřují širokou škálu informací a zaměřují se na každý krok, který musejí banky učinit, než někomu poskytnou hypotéku.
  • Americká centrální banka (Fed) snížila základní úrokovou sazbu o tři čtvrtě procentního bodu na 2,25 procenta. Fed o tři čtvrtě procentního bodu snížil i sazbu diskontní, která se tak dostala na 2,5 procenta.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte jeden měsíční příspěvek zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Pojistěte si své bydlení!
Hledáte pro váš byt vhodné pojištění domácnosti s pojistnou částkou až 700.000 Kč, dobrou cenou a se spoluúčastí pouze 500 Kč? Nabízíme DOMOV+ od ČSOB Pojišťovny s širokým rozsahem pojištění:

  • požár, výbuch, úder blesku, vichřice, krupobití,
  • pád stromů nebo stožárů, tíha sněhu a další rizika.

To vše v našem Prodejním centru se slevou 18 % na pojistném.

>> Sjednat pojištění domácnosti se slevou!


Posledních 7 dní doma

  • Díky loňskému rekordnímu růstu ekonomiky dosáhla Česká republika podle objemu HDP na jednoho obyvatele 82 procent ekonomické úrovně celé EU. Česká ekonomika loni rostla o 6,5 procent, tedy o 3,9 procentního bodu rychleji než eurozóna.
  • Česká národní banka chce podle deníku E15 zmrazit veškeré privatizační příjmy vlády, aby omezila příliv peněz do ekonomiky. Příjmy, které by stát utržil ze svých majetkových podílů za prodej Českých aerolinií, České pošty či Budvaru, by tak měly být uloženy na speciální účet ČNB nebo Ministerstva financí.
  • Za první dva měsíce letošního roku bylo v tuzemsku prodáno více než 27.000 vozů a Česká republika se s nárůstem prodeje o 18,2 procent může pochlubit šestým nejrychleji rostoucím trhem v Evropě. Celoevropský prodej přitom rostl o 3,6 procenta na 2,45 milionu aut.
  • Automobilka Hyundai na výzvu stavebního úřadu zastavila některé práce při stavbě továrny v Nošovicích, které byly v rozporu s původním stavebním povolením. Jedná se části kanalizace, vodovodního potrubí a vysokého a nízkého napětí. Automobilka nyní musí požádat o dodatečné stavební povolení.
  • Jaderná elektrárna Temelín společnosti ČEZ, která je největším tuzemským energetickým zdrojem, překonala hranici 70 miliard kilowatthodin (kWh) vyrobené elektřiny. Jihočeský kraj, kde zařízení stojí, by s tím dokázal vyžít zhruba 16 let, v Praze by to pokrylo spotřebu na více než 11 let.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Diskuze na Finance.cz Diskutujte nad aktuálními tématy!
Ceny ropy týden co týden překonávají svá historická maxima. Co stojí za vysokými cenami? Je růst cen oprávněný a odpovídá současné situaci na trhu? A budeme v létě kupovat pohonné hmoty za 40 korun?




Posledních 7 dní na našem serveru

  • Proč mít schované úspory pod polštářem nebo na běžném účtu, když existuje daleko lepší možnost - spořící účty s gentlemansky nulovými poplatky za uzavření a vedení, jejichž úročení teď letí raketově vzhůru! Aktualizovali jsme pro vás jejich nabídku na českém trhu, tak abyste si mohli vybrat ten nejvýhodnější.
  • Blíží se konec fixace vašeho hypotečního úvěru a nová úroková sazba, kterou vám banka nabízí je vysoká? Náš nový přehled vám ukáže možnosti refinancování. Banky se vydaly v této oblasti dvojí cestou. Některé mají speciální produkt, často s nulovým poplatkem za zřízení a garantovanými sazbami, jiné umožňují refinancování všemi svými standardními hypotečními produkty. V našem srovnání ukazujeme typ první.  
  • Zvyšující se inflace, neelastičnost nabídky a poptávky, bohatnutí asijských zemí a investiční nákupy a zejména nedostatek zásob přispívají k tomu, že stříbro se může v budoucnu stát zajímavou investiční příležitostí. Právě tomuto drahému kovu je věnována aktuální analýza, kterou jsme pro vás připravili ve spolupráci se společností Colosseum.
  • Družstevní záložny představují pro banky konkurenci zejména v oblasti běžných a spořících účtů, či terminovaných vkladů. Zařadili jsme do našich produktových srovnání proto i nabídku tří největších tuzemských záložen Fio - družstevní záložny, Moravského Peněžního Ústavu a WPB Capital. 

 

Investorský magazín17 miliard dolarů. Pro takovou sumu si tento týden jde na parket newyorské burzy vydavatel platebních karet - společnost VISA. Jaké jsou příležitosti a rizika investování do největšího úpisu akcií v americké historii? Odpoví sobotní Investorský magazín.


Fintriky

Právo na svobodnou volbu povolání, jakož i právo podnikat je jedním ze základních práv každého z nás. Ovšem začátky nemusí být vždy jednoduché. A proto jsme se rozjezdu firmy a zahájení podnikání tento týden věnovali v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Nejprve jsme se zaměřili na podnikatelský plán a na samotnou volbu formy podnikání, poté přišla na řadu administrativa a běhání po úřadech a nechyběly ani možnosti financování rozjezdu firmy.


Anketa


Platit televizní poplatky mají povinnost jak domácnosti, tak také podnikatelé. Česká televize jen na koncesionářských poplatcích vybrala za loňský rok více než 5 miliard korun. Odpovídá kvalita programu jeho ceně? Právě na úroveň veřejnoprávního vysílání a placení poplatků jsem se ptali čtenářů v naší pravidelné anketě. A jaké byly odpovědi?

  • Poplatky platím a myslím si, že program je kvalitní - 19 %
  • Poplatky platím, ale s programovou nabídkou nejsem spokojen - 50 %
  • Poplatky platím, ale programy České televize nesleduji - 20 %
  • Poplatky neplatím a platit nehodlám - 11 %

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU