Co týden dal?

28.03.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Americká ekonomika se podle odborníků nyní pohybuje v záporných hodnotách, indická Tata Motors kupuje Jaguar a Land Rover, příjmy státního rozpočtu za první dva měsíce jsou mnohem vyšší, než ministerstvo financí očekávalo a další novinky v našem přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Americká ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku rostla o 0,6 procenta, což je výrazné zpomalení proti růstu o 4,9 procenta ve třetím čtvrtletí. Ministerstvo obchodu USA tak potvrdilo předběžné výsledky z předchozích týdnů. Ani další vyhlídky nejsou příliš růžové, americká ekonomika se podle odborníků nyní pohybuje v záporných hodnotách a vykazuje tak reálný pokles.
  • Důvěra německých podnikatelů v tamní ekonomiku v březnu nečekaně vzrostla, na což hned příznivě zareagoval finanční trh. Index mnichovského institutu Ifo, který důvěru sleduje, vzrostl na 104,8 z únorové hodnoty 104,1 bodu. Index Ifo je jedním z nejsledovanějších ukazatelů vývoje podnikatelské důvěry v Německu. Průzkum se prováděl mezi přibližně 7000 podniky. Trh ani zdaleka zlepšení nálady nepředpokládal a ekonomové v průměru čekali pokles na 103,4 bodu.
  • Ceny domů v USA za leden meziročně spadly o nebývalých 11,4 %. Ukázal to dnes index Standard & Poor's/Case-Shiller. Jde o nejvýraznější pokles ukazatele od roku 1987, kdy S&P začala index sestavovat. Ceny klesly ve všech 20 sledovaných velkoměstech pátý měsíc za sebou. Navíc se zvýrazňuje míra poklesu - 13 z dvacítky měst vykázalo za leden nejhlubší měsíční pokles vůbec.
  • Ruští manažeři patří s průměrným ročním platem 156.000 eur k nejlépe vydělávajícím v oblasti východní Evropy. Mezi nejhůře placené naopak patří manažeři na Slovensku (70.000 eur). Vyplývá to ze studie konzultační společnosti Kienbaum. Pro srovnání, průměrný plat manažera v Německu se loni pohyboval kolem 247.000 eur za rok.
  • Americká investiční banka JPMorgan podlehla tlaku akcionářů konkurenční banky Bear Stearns a zvýšila nabídku na její převzetí na zhruba deset dolarů za akcii. To je asi pětinásobek původního návrhu, který počítal s cenou dva dolary za akcii. Hodnota celé banky nyní vychází na 1,19 miliardy dolarů.
  • Itálie dočasně uzavřela 83 mléčných farem, u nichž je podezření, že jejich dodávky producentům známého sýru mozzarella obsahovaly nadlimitní úrovně nebezpečné látky dioxin. Italské úřady uskutečnily mimořádné kontroly poté, co dovozy mozzarelly zablokovaly Japonsko a Jižní Korea.
  • Indická automobilka Tata Motors zaplatí 2,3 miliardy dolarů (asi 37,6 miliardy Kč) za luxusní značky Jaguar a Land Rover, které dosud vlastnila americká společnost Ford Motor. Ford se nyní svých luxusních značek zbavuje a loni v březnu už za 479 milionů liber prodal i britskou značku Aston Martin, automobilka totiž potřebuje peníze, aby se vymanila z hlubokých ztrát. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte jeden měsíční příspěvek zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden/>

Nejlevnější povinné ručení!
Chcete ušetřit za pojištění svého vozidla a přitom zachovat dobré podmínky? Při on-line sjednání povinného ručení nabízejí pojišťovny slevu na pojistném:

  • ČSOB Pojišťovna 4 %
  • Česká pojišťovna 10 %
  • Allianz pojišťovna 10 %
  • Česká podnikatelská pojišťovna 15 %

Už víte, jak získat levné povinné ručení, aniž byste museli slevit ze svých nároků? Možnost on-line sjednání povinného ručení vám nabízíme v našem Prodejním centru.

>> Sjednat povinné ručení se slevou!


Posledních 7 dní doma

  • Zvažované rozšíření zákazu jízd pro kamiony celoročně i na páteční odpoledne bude podle Svazu průmyslu a dopravy pro průmyslové podniky znamenat ztrátu zhruba osm miliard korun ročně. Automobilky a jejich dodavatele to pak bude stát 2,8 miliardy. V současnosti zákaz platí jen o letních prázdninách.
  • Třetina Čechů si myslí, že Česká republika nikdy nedosáhne životní úrovně vyspělých států Evropské unie, naopak třetina předpokládá, že se západním evropským zemím vyrovnáme do deseti let. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM, kterého se zúčastnilo 1320 respondentů starších 18 let. Pesimistů, kteří tvrdí, že ČR nikdy nedosáhne západoevropské úrovně, postupně přibývá.
  • Rakouská Erste Bank prodala pojišťovnu Versicherung, včetně jejího domácího dceřiného podniku Pojišťovna České spořitelny, skupině Vienna Insurance Group. Za prodej pojišťovacích aktivit získá 1,445 miliardy eur. Pojišťovna České spořitelny je čtvrtou největší pojišťovnou v ČR a vlastní ji Česká spořitelna (55,25 procenta) a pojišťovna s Versicherung (44,75 procenta). VIG, kam patří ještě Kooperativa a Česká podnikatelská pojišťovna, bude podle údajů České asociace pojišťoven s 31procentním podílem na trhu druhou největší pojišťovací skupinou v ČR (viz graf níže).
  • Kampeličky, které jsou členy Asociace družstevních záložen, zvýšily v loňském roce zisk na 82,3 milionu korun. Meziroční nárůst činil dvě procenta. Vklady členů vzrostly proti předloňsku o 36 procent na 6,94 miliardy korun. Informovala o tom Asociace družstevních záložen, která sdružuje většinu fungujících kampeliček.
  • Bankovní rada České národní banky se na svém čtvrtečním zasedání rozhodla ponechat úrokové sazby beze změny. Klíčová dvoutýdenní repo sazba tak zůstává na 3,75 %. Prudké posilování koruny, slabší domácí poptávka a zpomalující globální ekonomika poukazují na konec cyklu zpřísňování měnové politiky.
  • Příjmy státního rozpočtu za první dva měsíce jsou mnohem vyšší, než ministerstvo financí očekávalo. Za únor stát vybral na daních zaměstnanců 7,6 mld. Kč. Za první dva měsíce tak stát na daních získal o 0,9 mld. více. Daňový výnos je tak vysoko nad očekáváním, protože se počítalo s propadem příjmů kvůli nižsí sazbě daně.
  • Nizozemská společnost Heineken kupuje ústeckou akciovou společnost Drinks Union. Společnost Drinks Union, která vyrábí piva Zlatopramen, Březňák, Louny, Dačický, Lorec, Jarošov a Pivrnec dosud vlastnilo několik fyzických osob. Heinekenu už v Česku od roku 2003 patří Starobrno a od loňského září Královský pivovar Krušovice.
  • Spotřeba biopotravin v České republice vzrostla loni meziročně o 70 procent na 1,29 miliardy korun. O rok předtím Češi utratili za biopotraviny zhruba 760 milionů Kč. Podle odborníků má trh s biopotravinami velký potenciál. V roce 2011 domácí trh biopotravin podle odhadů stoupne na hodnotu až 3,2 miliardy korun.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Úvěrů určených firmám a podnikatelům je celá řada. Jedním z nejvyužívanějších je podnikatelský kontokorent. Ten sice mívá o něco vyšší úrokové sazby než jiné typy úvěrů, nicméně jeho výhodou je snadná dostupnost a jednoduchost vyřízení. Přehledné srovnání kontokorentních úvěrů pro podnikatele nabízených našimi bankami, které vám pomůže s výběrem toho správného úvěru naleznete v našem novém Firemním centru.
  • Počet vozidel na našich silnicích v posledních několika letech nezadržitelně roste. Potvrzují to i statistiky, když jen za loňský rok přibylo v databázi České kanceláře pojistitelů více než 330.000 vozidel. Kdo byl lídrem na trhu povinného ručení nebo jak si vedly jednotlivé pojišťovny se dozvíte v aktuálních statistikách povinného ručení.

 

Investorský magazínCentral European Media Enterprises - mediální tygr střední a východní Evropy jehož akcie si můžete koupit na parketu Pražské burzy. Jaké jsou příležitosti, ale i nástrahy investování do akcií společnosti, která vlastní také českou televizní stanici NOVA? Odpoví sobotní Investorský magazín.


Fintriky

Před patnácti lety internet znalo jen pár vyvolených, dnes si bez něj už takřka nedokážeme představit život. Stále častěji ho využíváme i ke komunikaci se svou bankou a hospodaření s penězi. I proto jsme na internet a jeho vztah k financím zaměřili naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků. Dočtete se o způsobech plateb na internetu, možnostech jak si pomocí internetu usnadnit daňové povinnosti a v neposlední řadě i o tom, že finančních portálech neznají otevírací dobu ani fronty.


Anketa


Čeští poslanci a senátoři po vzoru některých evropských zemí koketují s myšlenkou úplného zákazu kouření v restauracích. Celý týden jsme vás tedy v naší anketě ptali, zda patříte k odpůrcům či naopak příznivcům zákazu kouření. Na otázku zda souhlasíte s tímto návrhem jste odpovídali takto:

  • ano, plně ho podporuji - 77 %
  • je mi to jedno - 6 %
  • ne, naprosto nesouhlasím - 17 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU