Čína zřejmě příští týden spustí bezdrátové služby třetí generace

28.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 28. března (ČTK) - Čína pravděpodobně už příští týden spustí zkušební provoz bezdrátových služeb třetí generace (3G), které budou využívat její domácí technologii TD-SCDMA. Informují o tom některá čínská média. Pokud se informace potvrdí, bude to pro bezdrátovou komunikaci v Číně znamenat jednu z největších změn poslední doby.

Telekomunikační firmy předpokládají, že spuštění nové technologie si vyžádá masivní investice, patrně v řádu miliard dolarů. Technologie třetí generace už měla v Číně dávno existovat, Peking však její komerční využití několikrát odložil. Většinou to zdůvodňoval tím, že čínskou technologii je třeba důkladně otestovat.

Testováním nového standardu bude pověřena společnost China Mobile, která podle agentury AP v úterý zprovozní 20.000 telefonů a 5000 datových karet. Státní televize a některá další čínská média uvedly, že nové telefony budou k dostání nejprve v Pekingu a dalších sedmi velkých městech. Zástupci China Mobile se k informacím zatím nevyjádřili.

Z dosavadních informací však není jasné, jak dlouho by mohla testovací fáze trvat, zda se rozšíří také na další lokality, anebo kdy by úřady mohly přistoupit k udělování licencí na poskytování těchto služeb.

Čína je z hlediska počtu uživatelů největším trhem mobilní komunikace na světě. V současné době tak používá mobilní telefon zhruba 520 milionů lidí a další rychle přibývají. Pokud se na scéně objeví technologie třetí generace, bude to mít podle expertů dalekosáhlé dopady především na výrobce zařízení.

Bezdrátové služby třetí generace umožňují vedle širších možností komunikace například i rychlý přístup na internet nebo sledování videoklipů a televize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK