ÚOHS: Tendr na část obchvatu Prahy za 10 mld. byl v pořádku

28.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno/Praha 28. března (ČTK) - Antimonopolní úřad posvětil sporný tendr na výstavbu pražského obchvatu v úseku Lahovice - Slivenec za deset miliard korun. Šestikilometrovou trasu s 15 mosty a tunelem staví sdružení vedené firmou STRABAG. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) si nejprve nebyl jistý, zda Ředitelství silnic a dálnic neporušilo zákon, když po vyhlášení vítězů změnilo některé parametry stavby. Nakonec ale žádné chyby nenašel. ČTK to zjistila ze sbírky rozhodnutí ÚOHS.

Výstavbu silnic v Česku často kritizují experti i nevládní organizace. Podle nich je cena za kilometr podstatně vyšší než v okolních zemích, třeba ve srovnání s Německem asi čtyřnásobná. Podle nedávné studie ČVUT se základní cena za jeden kilometr pohybuje od 180 milionů do 340 milionů korun.

Také ÚOHS se zakázkami na výstavbu silnic zabývá poměrně často. ZA poslední půlrok například zamítl stížnost na výběrové řízení dostavby dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi na Ústecku za 11,7 miliardy korun. Naopak nařídil ŘSD, aby znovu vybrala firmu pro opravu dvou mostů v Brně za zhruba 240 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK