Air France-KLM předložila novou nabídku na převzetí Alitalie

28.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 28. března (ČTK) - Francouzsko-nizozemská letecká společnost Air France-KLM předložila novou nabídku na převzetí italské vlajkové letecké společnosti Alitalia. Potvrdila však, že v Alitalii počítá s propouštěním, i když s menším než původně, takže práci v případě dohody ztratí asi 2100 zaměstnanců. Informovala o tom agentura Reuters.

Air France-KLM pozměněnou nabídku předložila odborářům, kteří mají proti plánovanému převzetí Alitalie námitky. Vedle propouštění by Alitalia zřejmě přestala provozovat 37 linek. Air France by sice Alitalii zajistila obnovu letového parku, ale do roku 2010 by zřejmě ukončila provoz nákladní letecké dopravy.

Nový návrh řeší také osud pozemního personálu, který je soustředěn v samostatné společnosti AZ Servizi. Ta v současné době zaměstnává asi 7400 lidí a podle nového plánu Alitalia předpokládá, že si jich nechá 4191. To je o 900 více, než nabízela původně.

Až Air France-KLM zaměstnance AZ Servizi převezme, situaci znovu vyhodnotí a zřejmě propustí asi 500 lidí. Trvá rovněž na tom, aby Alitalia snížila podíl v AZ Servizi, kde má teď 51 procent akcií. Odborářům se však ani tato nabídka příliš nezamlouvá a dnes by měli znovu jednat. Na pondělí je plánována schůzka mezi odbory a zástupci obou aerolinek.

Proti převzetí Alitalie se staví bývalý italský premiér Silvio Berlusconi, který tvrdí, že národní letecká společnost by měla zůstat v domácích rukách. Podle Berlusconiho existují vážní zájemci z řad italských podniků, konkrétní jména ale Berlusconi uvádí vágně.

Některá italská média zveřejnila jména podniků, která prý mají o převzetí Alitalie zájem. Opírala se přitom o slova, která údajně pronesl Berslusconi. Ten se ale od informací v médiích distancoval a řekl, že jde o spekulace a domněnky novinářů. Média zmínila například koncern Eni nebo finanční ústav Mediobanca.

Italská vláda má v Alitalii 49,9 procenta akcií. Letecká společnost nyní ztrácí asi milion eur denně a během několika měsíců jí mohou dojít peníze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK