Euro obrací do plusu k dolaru po vyjádření z ECB

28.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Euro v pátek obracelo do plusu vůči dolaru poté, co člen bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) Axel Weber uvedl, že cenové tlaky v...

...eurozóně dosahují alarmující výše.

Toto vyjádření podpoří přesvědčení investorů, že úrokové sazby v eurozóně hned tak neklesnou ze současných 4,0 procenta s tím, jak ECB zápolí s inflací.

V 11:10 euro <EUR=> rostlo na 1,5796 dolaru oproti úrovni kolem 1,5760 před Weberovým vystoupením. Dolar mezitím posiloval o 0,5 procenta na 100,08 jenu <JPY=>.

Euro má namířeno k nejlepšímu kvartálnímu výsledku vůči dolaru za více než tři roky. Americká měna dostává co proto kvůli názorům, že již nyní slabá ekonomika Spojených států bude i nadále churavět, což ponechá prostor pro další agresivní snižování úrokových sazeb.

"Dolar pravděpodobně v nejbližší budoucnosti setrvá ve velmi slabé pozici," řekl Ian Stannard, devizový stratég u BNP Paribas. "Poslední vyjádření Fedu přidávají temné tóny k pochmurnému obrazu situace ve Spojených státech a roste riziko, že Amerika míří do recese."

Prezident federálního rezervního systému (Fed) v Atlantě Dennis Lockhart ve čtvrtek řekl, že ekonomika možná sklouzává do recese a Fed musí zmírňovat následky. To posílilo vyhlídky na další uvolňování měnové politiky poté, co Fed minulý týden srazil hlavní sazbu o 75 bazických bodů na tříleté dno 2,25 procenta.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK