VERZE 2-Slovenský PPI překvapivě roste na 14měs vrchol

28.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává dílčí údaje, komentáře...

...analytiků)

Slovenské výrobní ceny v únoru rostly výrazně nad odhady kvůli skoku nákladů na energie, ukázala páteční data, jež podtrhla dilema centrální banky ohledně měnové politiky před plánovaným přijetím eura.

Ceny slovenských výrobců v únoru meziměsíčně stouply o 2,4 procenta a v meziročním srovnání index cen výrobců (PPI) vzrostl o 5,1 procenta, nejrychleji od prosince roku 2006.

Analytici oslovení Reuters očekávali, že index meziměsíčně stoupne o 0,5 procenta a meziročně posílí o 3,1 procenta.

Národní banka Slovenska (NBS) by měla podle očekávání trhu navzdory vzestupnému tlaku na ceny několik měsíců ponechat klíčovou dvoutýdenní repo sazbu na 4,25 procenta.

Bratislava musí udržet nízkou inflaci, aby se kvalifikovala pro vstup do eurozóny plánovaný na rok 2009. NBS však zároveň musí sladit měnovou politiku s eurozónou, kde úrokové sazby stojí na úrovni 4,0 procenta.

Páteční údaje ukázaly, že ceny elektrické energie, plynu, páry a teplé vody v únoru stouply meziměsíčně o 5,4 procenta poté, co v lednu přidaly pouze 1,8 procenta.

"Hlavním viníkem neobvyklého meziměsíčního nárůstu byly ceny energií," řekla Mária Valachyová, analytička Slovenské spořitelny.

"Nečekáme, že by se takový jednorázový vzestup v příštích měsících opakoval, a očekáváme, že čísla nebudou mít téměř žádný dopad na měnovou politiku."

Analytici uvedli, že PPI má malý význam pro růst cen v obchodech a vyšší náklady na energie se zatím nepřelévají do dalších cen.

Nicméně "při takovém nárůstu cen energií vyvstává riziko druhotných dopadů na ceny do budoucna, takže by bylo záhodno zaujmout obezřetný přístup k měnové politice", řekl Eduard Hagara, analytik ING Bank v Bratislavě.

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK