Pojišťovna ČS bude po prodeji skupině VIG působit samostatně

28.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Pojišťovna České spořitelny, kterou koupila rakouská skupina Vienna Insurance Group (VIG) od rakouské Erste Bank, bude v Česku působit samostatně. VIG, kam patří ještě Kooperativa a Česká podnikatelská pojišťovna, bude podle údajů České asociace pojišťoven s 31procentním podílem na trhu druhou největší pojišťovací skupinou v ČR.

Kooperativa měla na konci roku tržní podíl 22,3 procenta, PČS pět procent, Česká podnikatelská pojišťovna 3,7 procenta. Největší tuzemskou pojišťovací skupinou zůstane Generali PPF Holding, jejíž Česká pojišťovna drží 30,5 procenta trhu a Generali dalších 5,8 procenta.

"Transakcí s Erste Bank VIG dále rozvíjí svoji dlouhodobou strategii více značek v jedné zemi," řekl náměstek generálního ředitele Kooperativy a člen holdingového vedení VIG Martin Diviš s tím, že na domácím trhu v Rakousku i na Slovensku má koncern tři pojišťovny. Firmy podle něj zůstávají samostatné a mají vlastní marketingovou i obchodní strategii.

Tato 'multibrandová' strategie se podle Diviše VIG již v mnoha zemích velmi osvědčila. Firmy mají tzv. křestní jméno, jako je Kooperativa, a pak také příjmení - Vienna Insurance Group. "Transakcí s Erste Bank se samozřejmě nic nemění pro klienty Pojišťovny České spořitelny," doplnil.

Skupina navíc počítá s tím, že po ukončení transakce bude VIG vlastnit zhruba 95 procent firmy s Versicherung a jejích dceřiných společností v oblasti životního pojištění, přičemž zbývajících pět procent bude vlastnit Erste Bank a její dceřiné společnosti. VIG bude mít navíc privilegovaný přístup k mezinárodní obchodní platformě Erste Bank s více než 16 miliony zákazníky a více než 2900 pobočkami, upozornil Diviš. VIG bude v zemích střední a východní Evropy díky transakci s Erste Bank největší pojišťovací skupinou se 14procentním podílem na trhu.

Erste Bank prodala pojišťovnu s Versicherung, včetně jejích dceřiných podniků Pojišťovna České spořitelny a Poisťovna Slovenskej sporiteune, za 1,445 miliardy eur (zhruba 36,8 miliardy Kč). Transakce ještě podléhají schválení příslušnými úřady na ochranu hospodářské soutěže a lokálními úřady vykonávajícími dozor nad pojišťovnami. Pojišťovna České spořitelny, která se soustředí na životní pojištění, je čtvrtou největší pojišťovnou v ČR. Dosud ji vlastnily Česká spořitelna (55,25 procenta) a pojišťovna s Versicherung (44,75 procenta).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK