Panasonic Plzeň chce mít co nejvíce vlastních pracovníků

28.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 28. března (ČTK) - Maximum vlastních pracovníků a co nejméně lidí najímaných přes agentury chce mít dlouhodobě největší zaměstnavatel v Plzeňském kraji - Panasonic AVC Networks Czech Plzeň. Podle sezony má firma 4500 až 6000 lidí, v celoročním průměru se pohybuje kolem 5000. Současný poměr dvě třetiny agenturních ku třetině kmenových lidí chce už letos překlopit na poměr 50:50. Výrazně tím omezí fluktuaci a zlepší kvalitu práce. Řekl to personální ředitel Zdeněk Netřebský.

"Sto procent vlastních lidí bychom chtěli, ale v zhledem k sezonnosti výroby a velmi citelného nedostatku pracovníků v regionu je to velmi těžko realizovatelné," dodal. Dlouhodobě reálné by bylo 4000 kmenových lidí.

"Konkrétní suma se bude odvíjet od business plánu na nový fiskální rok duben 2008 až konec března 2009. Nyní o něm probíhají v Japonsku poslední jednání," řekl Netřebský. Dříve deklarovaný limit podniku 6000 pracovníků není podle něj hraniční, dá se organizačně zvládnout i 7000.

"Fluktuace agenturních lidí je nad 20 procenty, u našich lidí je pod deseti včetně dělníků," řekl Pavel Ratislav ze správy společnosti. K udržení kmenových pracovníků a přilákání nových dokončí podnik příští měsíc stabilizační a motivační program. Odstartuje ho ještě letos.

V průběhu roku chce Panasonic přijmout 500 Vietnamcům, kteří se stanou na tři roky kmenovými pracovníky. "Pořád je to v jednání. Záleží na rozhodnutí vietnamského ministerstva práce, ambasád a cizinecké policie," řekl ředitel. Podnik jim zajistí ubytování. Vlastní zařízení budovat nechystá, připravujeme smlouvy s ubytovacími firmami.

Firma provozuje vlastní zdravotnické zařízení. "Mají kvalitní závodní preventivní péči," řekl lékař, který je dobře obeznámen se všemi zahraničními firmami fungujícími v plzeňské průmyslové zóně. Na Borských polích je to jediná kvalitní ordinace, v jiných firmách jsou ošetřovny, někde chybějí lékaři s odbornou způsobilostí, dodal.

V Plzeňském kraji je nyní nezaměstnanost 4,4 procenta a k továrním pásům, kde cizinci nejčastěji najdou uplatnění, se Čechům moc nechce. Region už je téměř personálně vyčerpán. Lidé scházejí zejména na Plzeňsku. Krajské město se s 3,5 procenta drží na historickém minimu nezaměstnanosti. Nabízí 9500 volných míst, o 600 více než minulý měsíc, což je 2,4 násobek oproti počtu uchazečů. Lidí, kteří mohou pracovat, je v Plzni 103.400. V celém kraji je mírně více volných míst než žadatelů o práci.

Vinou nedostatku lidí spoléhá Panasonic šestým rokem na cizince dodávané personálními agenturami. Českým firmám kazí pověst jejich neférový přístup k lidem. Pracovníci většinou dostávají od agentury asi třetinu reálné mzdy. V ČR pracuje asi 250.000 agenturních lidí, většinou cizinců.

Nejvýkonnější podnik na západě Čech, který vyrábí v Plzni už 12. rokem, zvýšil meziročně obrat ze 43 na loňských 46 miliard korun. Na trh dodal 2,3 milionů televizorů s plochými obrazovkami, předloni to bylo 1,8 milionu. Hlavní sezona trvá každoročně od srpna do konce roku, letos bude její start dříve kvůli vyšší poptávce před olympiádou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK