Právo: ODS chce zrychlit deregulaci nájemného

29.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. března (ČTK) - Občanští demokraté chtějí ve sněmovně prosadit zrušení zákona, který počítá s ukončením regulace nájemného až v roce 2010. Informuje o tom dnešní Právo s tím, že ODS chce zároveň novelizovat i občanský zákoník. Pokud by návrh prošel parlamentem a podepsal jej i prezident, nájemné by v některých městech podle deníku mohlo vzrůst i na víc než dvojnásobek.

Podle věcného záměru by se výše nájmů nově určovala dohodou mezi pronajímatelem a nájemníkem. Pokud by nájemník nesouhlasil s navrženou cenou, mohl by majitel podat soudu návrh na zvýšení činží na úroveň obvyklou v daném místě a čase. Pokud by mu soud dal za pravdu, zvýšená cena by platila zpětně od okamžiku podání návrhu k soudu.

Podle deníku návrh již schválilo vedení klubu ODS. "Jde o věcný záměr, se kterým jdeme do politických jednání," uvedl poslanec Jan Bürgemeister (ODS).

S návrhem nesouhlasí například lidovecký poslanec Tomáš Kvapil. Podle jeho slov není žádný důvod zpochybňovat zákon o nájemném, jehož přijetí stálo tolik úsilí. Návrh odmítá i předseda Sdružení nájemníků a poslanec ČSSD Stanislav Křeček. Se spokojeností se naopak netají místopředseda Občanského sdružení majitelů domů Libor Dellin, podle kterého by uspíšení deregulace pomohlo k pokrytí ekonomicky oprávněných nákladů.

Nůžky mezi tržním a regulovaným nájemným se podle odborníků postupně sbližují. Tržní nájemné dlouhodobě výrazně neroste, nebo se dokonce snižuje, zatímco regulované nájmy stoupají. Ceny tržního nájemného se podle ČSÚ v říjnu meziročně snížily o 0,3 procenta, v bytech s regulovaným nájemným se naopak zvýšily o 17 procent. Regulované nájemné se bude od letošního roku bude postupně zvyšovat, a to až do roku 2010. V ČR je nyní zhruba 800.000 bytů s regulovaným nájemným; kolem 420.000 z nich je ve vlastnictví jednotlivců nebo firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK