TripAdvisor: Praha je dvanáctá na světě v popularitě mezi turisty

30.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Praha je dvanáctým turisticky nejoblíbenějším městem na světě. Alespoň to vyplývá z aktuálně zveřejněných výsledků ankety největšího cestovatelského portálu TripAdvisor.com. V Praze se nejvíce líbilo téměř 85.000 uživatelů portálu. Na prvních třech místech se umístily města New York, Paříž a Londýn, která dostala více než 200.000 hlasů.

Před Prahu se dostalo celkem šest evropských měst, čtyři města USA a australské Sydney. Za sebou česká metropole nechala například Florencii (13.), Madrid (28.), Vídeň (33.), Budapešť (47.) nebo Krakov (80.). Nejvíce zástupců mají v první stovce USA, kde se turistům vedle New Yorku líbí hlavně v San Francisku a Las Vegas. Z českých měst žádné další do první stovky neproniklo.

Ankety portálu TripAdvisor.com patří mezi nejsledovanější v oblasti cestovního ruchu. Portál měsíčně navštíví téměř 30 milionů uživatelů, což je největší internetová cestovatelská komunita. Turisté při svém putování hodnotí například kulturní a přírodní památky, kvalitu ubytování a dalších služeb, ceny nebo chování domorodců.

Nedávno Praha bodovala v každoroční anketě s názvem Traveler's choice stejného portálu, která na základě speciálního algoritmu vyhlašuje nejluxusnější hotely na světě. Pražský pětihvězdičkový hotel Le Palais skončil na pátém místě; v první stovce se umístily ještě další čtyři pražské hotely.

Tuzemští odborníci a cestovní kanceláře však upozorňují také na nešvary, se kterými se turisté v Praze setkávají. Jde v první řadě o přemrštěné a "utajené" poplatky za výměnu peněz, okrádání v taxislužbě nebo prodej suvenýrů, které z Prahou nemají nic společného. Další výtky turistů se týkají například neznalosti angličtiny u příslušníků policie.

Přesto Prahu loni vůbec poprvé navštívily více než čtyři miliony zahraničních turistů, což české hlavní město řadí do evropské první pětky. Nejnavštěvovanější je Londýn, kam každoročně zamíří více než 14 milionů turistů, Paříž (cca 10 milionů) a Řím (více než šest milionů). Do celé ČR loni zavítalo 6,7 milionu zahraničních turistů, což je o téměř čtyři procenta více než předloni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK