Fortuna loni zvýšila zisk o 83 pct na 280 milionů

30.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Sázková společnost Fortuna loni byla zřejmě nejvýdělečnější firmou mezi tuzemskými firmami specializovanými na provozování kurzových sázek. Čistý zisk Fortuny meziročně stoupl o 83 procent na takřka 280 milionů korun. Tržby ze sázkové činnosti narostly o 23 procent na 921,5 milionu korun. Výsledky ČTK převzala z účetní závěrky Fortuny zveřejněné na webových stránkách obchodního rejstříku. Vyjádření Fortuny se nepodařilo získat.

Tipsport předběžně oznámil, že loni byl jeho zisk vyšší než předloňských 155 milionů korun. Chance a Synot Tip loňské hospodaření dosud nepředstavily, ale o rok dříve měly ztrátu. Sazka, která také nabízí kurzové sázení, měla loni za devět měsíců zisk 1,17 miliardy korun.

Trh kurzového sázení loni podle provozovatelů neměl nadprůměrný rok. Chyběly velké sportovní turnaje typu mistrovství světa nebo Evropy ve fotbale a v Česku stále viditelněji podnikaly zahraniční internetové kanceláře, zatímco tuzemské firmy pro sázení na internetu neměly povolení. Celkový objem podaných sázek za loňský rok ještě ministerstvo financí neoznámilo, ale kanceláře se v odhadech očekávaly obdobný objem jako v roce 2006, tedy zhruba 12,3 miliardy korun.

"Zisky tuzemských sázkových kanceláří jsou často překvapivé a poslední dobou se nedá vůbec odhadovat, jak a zda vůbec českým firmám internetové sázení ze zahraničí škodí, jak říkají," poznamenal Martin Hájek ze serveru www.esazeni.cz.

Majitelem Fortuny je finanční skupina Penta, které její koupi oznámila koncem roku 2004. Penta získala celé seskupení firem kolem Fortuny od Michala Horáčka a jeho společníků za tehdy odhadovaných 2,3 miliardy korun. Jen na čistém zisku Fortuna za poslední čtyři roky vydělala přes 700 milionů korun. Fortuna byla zisková i dříve a v bilanci za rok 2004 měla nerozdělený zisk z minulých let přes 570 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK