Poslední operační program z nového období na vládu asi 2. dubna

30.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Operační program Výzkum a vývoj pro inovace by měl být předložen vládě k projednání zřejmě 2. dubna. Je to poslední dosud neschválený program z nového programovacího období 2007 až 2013. Na dnešním tiskovém brífinku k návštěvě eurokomisařky pro regionální politiku Danuty Hübnerové to řekl 1. náměstek ministra pro místní rozvoj Jiří Vačkář. Na oznámeném programu vlády zatím tento bod chybí.

Termín přijetí programu Výzkum a vývoj pro inovace byl posunut již několikrát. Původně měl být s dalšími operačními programy podepsán loni. Po problémech s přípravou na ministerstvu školství, které byly jedním z důvodů odstoupení ministryně Dany Kuchtové (SZ), se přijetí dále odsunulo.

Česko může v letech 2007 až 2013 získat z evropských fondů pro program Výzkum a vývoj pro inovace celkem 2,1 miliardy eur, tedy zhruba 53 miliard korun. Prostředky z programu mohou čerpat vysoké školy, výzkumné instituce i soukromé firmy. Podporuje například vybavení výzkumných center moderní technikou nebo budování nových výzkumných pracovišť.

Celkem by Česko v rámci celkem 24 operačních programů nového programovacího období čerpat ze strukturálních evropských fondů v přepočtu kolem 675 miliard korun. Schvalování programů má ale zpoždění. Objevily se proto i obavy o čerpání peněz, které ale ministerstvo pro místní rozvoj odmítalo.

Hübnerová dlouhé čekání na dokončení schvalování programů v Česku nekomentovala. Řekla pouze, že poslední program opozdila řada faktorů. Program byl podle jejích slov již komisi předběžně představen, takže následné schvalování na evropské půdě by mohlo být "rychlé a hladké".

U zbylých 23 programů nového období ministerstvo pro místní rozvoj evidovalo 34 projektů schválených k financování a celkem 1290 podaných žádostí.

V pondělí 31. března navštíví Hübnerová Brno a Ostravu, kde se setká se zástupci krajů a regionálních rad a prohlédne si některé důležité projekty, financované ze strukturálních fondů EU. V Ostravě komisařka Hübner pokřtí tramvaj se symboly EU a Regionálního operačního programu Jihovýchod.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK