Evropské akcie zřejmě zahájí seanci poklesem

31.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie asi zahájí pondělní seanci poklesem, a čeká je třetí ztrátový kvartál v řadě, když investory nadále znervózňuje stav americké...

...ekonomiky a globální úvěrová krize.

Londýnští makléři očekávají, že britský index FTSE 100 <.FTSE> zpočátku oslabí o 19 až 21 bodů, německý DAX <.GDAXI> o 24 až 35 bodů a francouzský CAC-40 <.FCHI> o 16 až 20 bodů.

Investoři by však mohli nalézt jistou oporu v nyní klidné oblasti akvizic a fúzí po zprávě, že francouzská skupina Pernod Ricard <PERP.PA> zvítězila v tendru na koupi švédské státní společnosti Vin & Spirit AB [VSG.UL], jež vyrábí vodku Absolut.

Výsledky nad odhady největšího evropského maloobchodníka Inditex <ITX.MC>, provozovatele sítě módních obchodů Zara, by také mohly tlumit ztrátu.

Americké akcie v pátek klesly, když varování J.C. Penney <JCP.N> před nižším ziskem vyvolalo obavy ze zpomalování spotřebitelských výdajů v největší světové ekonomice.

Index panevropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> v pátek zavřel o 0,5 procenta níž na 1264,68 bodu a směřuje k nejhoršímu kvartálnímu výsledku za pětapůl roku.

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK