Japonské akcie uzavřely finanční rok se ztrátou 28 procent

31.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 31. března (ČTK) - Přední japonské akcie dnes ztratily přes dvě procenta, protože si investoři odnášeli z trhu jejich nedávné zisky. Do prodejních tlaků se tak dostala například emise největší japonské automobilky Toyota Motor Corp. Index Nikkei tak uzavřel čtvrtletí s nejhlubší ztrátou od poloviny roku 2001 a v minusu zakončil i uplynulý fiskální rok.

Nikkei za dnešek oslabil o 2,3 procenta na 12.525,54 bodu; během dne klesl až o tři procenta. Proti konci minulého kalendářního roku je tak po třech měsících slabší o 18,2 procenta. A za fiskální rok, který v Japonsku trvá od začátku dubna do konce března, spadl o 27,6 procenta.

Vedle exportérů šly dnes v Tokiu dolů také akcie bank. Mizuho Financial Group oslabila o 5,4 procenta na 365.000 jenů, protože předtím klesaly akcie amerických finančních institucí za obav investorů z jejich nižších dividend.

Dolar v Tokiu vzrostl díky nečekaně silné poptávce od japonských importérů a investorů v poslední den japonského finančního roku. S tím, jak investoři uzavírali na konci roku své účetní knihy, se kurz americké měny zvýšil i ke koši měn. Tento týden budou finanční trhy čekat na nové údaje o kondici americké ekonomiky, například na pravidelnou měsíční zprávu o nezaměstnanosti.

Dolar posílil o 0,6 procenta na 99,70 JPY, když se mu ale během seance podařilo posílit až na 100,20 JPY. Vůči koši měn dolar stoupl o pětinu procenta. Kurz eura se za dnešek příliš nezměnil a uzavřel den na 1,5795 USD; jeho historické maximum z tohoto měsíce je 1,5905 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK