Wall St vidí prudší pokles firemních zisků v Q1

31.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Analytici na Wall Street snížili předpovědi zisků amerických firem za první kvartál a nyní čekají jejich prudší pokles, ukázala pondělní data...

...Reuters Estimates.

Zisky společností z báze širšího indexu Standard & Poor's 500 mají podle očekávání trhu klesnout o 8,1 procenta, zatímco minulý týden z prognóz vycházel sestup o 5,5 procenta.

Na začátku čtvrtletí analytici naopak předpovídali nárůst zisků o 4,7 procenta.

Prohlubující se globální úvěrová krize podstatně poškodila výhled mnoha předních amerických firem, zejména z finančního sektoru.

Finanční společnosti by měly podle odhadů trhu utrpět nejvíce, podle Reuters Estimates mají kvartální zisky v sektoru sletět o 49 procent.

Spotřebitelské společnosti mají vykázat 10procentní pokles zisku s tím, jak spotřebitele nadále sužují vyšší náklady na potraviny a energie a klesající hodnota bydlení.

Nejzdravější výsledky se očekávají v energetickém a technologickém sektoru, kde trh vidí nárůst zisků o 33 procent, respektive o 12 procent.

Obtížné podnikatelské prostředí také vedlo většinu firem, aby vydaly negativní výhledy pro nadcházející kvartál. Podle Reuters Estimates se objevilo 242 negativních výhledů a pouze 169 pozitivních.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK